Lepší vagony, častější spoje a ofenziva soukromníků. Nový jízdní řád přinese přelom

Michael Bouška Michael Bouška
Aktualizováno 20. 10. 2019 17:40
Cestující, kteří využívají ke svým cestám vlaky, čeká od 15. prosince řada změn. Začne platit nový jízdní řád a na několik vybraných tratí vyrazí poprvé soukromí dopravci, kteří nahradí státní České dráhy. Noví dopravci sice na některé tratě přijedou s lepšími vlaky, cestující ale budou muset mnohem složitěji řešit, jakou jízdenku si koupí. Posílení ale čeká i linky, které zůstávají Českým drahám.
Schéma původní trati z Rokycan do Plzně a nového tunelu (přerušovanou čarou).
Schéma původní trati z Rokycan do Plzně a nového tunelu (přerušovanou čarou). | Foto: SŽDC

Zrychlení směrem na západ

Zlepšení čeká například na cestující mezi Prahou a západními Čechami. Nově pojede více přímých vlaků mezi Prahou a Klatovy a dochází také ke zrychlení těchto vlaků. Cestující z Klatov do Prahy ušetří 15 minut, na cestě z Prahy do Klatov pak 11 minut. Doba jízdy mezi těmito městy klesne na dvě a čtvrt hodiny, takže vlak bude poprvé rychlejší než autobus, který dnes potřebuje stejnou dobu jízdy na okraj Prahy a nejméně dalších 20 minut zabere cesta metrem do centra. 

Lepší obslužnost bude zajištěna také na okraji dne, kdy budou jezdit nové Západní expresy Cheb (20:33) - Plzeň (22:00) - Praha (23:20) a Praha (22:39) - Plzeň (23:57). Tyto vlaky navíc zastaví v Hořovicích a v Rokycanech a zajistí lepší možnost pro návrat ze zaměstnání nebo z kulturních akcí v hlavním městě.

 

Právě se děje

Další zprávy