Nejdelší tunel v Česku slaví narozeniny. Z Rokycan se díky němu stalo předměstí Plzně

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 15. 11. 2023 9:37
Ejpovický tunel, dosud nejdelší v Česku, zrychlil příměstskou dopravu vlakem z Rokycan do Plzně. Na trati, která je součástí linie z Prahy do Plzně, přibyli cestující v rychlících i v osobních a spěšných vlacích. Více než čtyřkilometrový tunel se dostal do plného provozu před pěti lety.
Foto: Správa železnic

Poloviční jízdní doba

"Tunel výrazně pomohl. Jízdní doba z Plzně do Rokycan je teď zhruba poloviční - deset minut u rychlíků a 15 minut u osobních vlaků. Cestujících výrazně přibylo," řekl Martin Fencl z krajské firmy POVED, která organizuje veřejnou dopravu. Na Rokycansku a Plzeňsku zrušil kraj hodně souběžných autobusových spojů.

Zůstaly ty, které obsluhují ejpovickou průmyslovou zónu, kam vlak nejezdí a od nádraží je to daleko. Podle náměstka hejtmana Pavla Čížka (STAN) se Rokycany staly předměstím Plzně, což zajišťuje jejich masivní rozvoj a místní mají víc pracovních příležitostí. Firmy z Rokycanska teď mnohem lépe shánějí lidi v Plzni. Přeprava trvale roste od doby, co jsou v provozu nové elektrické jednotky RegioPanter.

 

Právě se děje

Další zprávy