Loď Ever Given se trochu pohnula, kolona stojí bez hnutí. Internet se baví jmény lodi

Loď Ever Given se trochu pohnula, kolona stojí bez hnutí. Internet se baví jmény lodi
Uvázlá loď na leteckém snímku. Ever Given se zaklínila mezi protilehlé břehy průplavu a jak experti poukázali, její příď a záď se dostaly do pozic, s nimiž se při stavbě plavidla nepočítalo.
Větší vzedmutí hladiny se čekalo už v sobotu pozdě večer a čluny byly připraveny loď odtáhnout, ale nezdařilo se to.
Suezský průplav od úterý blokuje plavidlo Ever Given, které představuje jednu z největších nákladních lodí na světě. Bývalý námořník a historik Salvatore Mercogliano se také domnívá, že jde o vůbec největší loď, která kdy uvázla na mělčině v této oblasti.
Šéf správy průplavu Usáma Rabía doufá, že nebude nutné odebrat z lodi zhruba 18 300 kontejnerů, aby se odlehčila. Snahy o její uvolnění ale teď komplikuje silný vítr a vlny.
Foto: Reuters
Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 28. 3. 2021 22:01
Suezský průplav stále blokuje obří nákladní loď, která najela na mělčinu. Na vyproštění 400 metrů dlouhé kontejnerové lodi pracuje deset remorkérů a několik bagrů. Loď se snaží vyprostit bagrováním písku ze dna a tažení pomocí člunů. K uvolnění plavidla měl posloužit i příliv. Nehoda narušila provoz průplavu, který představuje důležitou obchodní tepnu. Doprava tu byla dočasně zastavena.
 

Právě se děje

Další zprávy