Obří loď zablokovala Suez. Vyproštění se komplikuje, světové dopravě hrozí kolaps

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
24. 3. 2021 12:25
Suezský průplav v Egyptě zablokovala v úterý obří nákladní loď, která najela na mělčinu. Plavidlo o délce 400 metrů a šířce 59 metrů se pokouší vyprostit sedm vojenských člunů. Podle serveru BBC News ale existují obavy, že by kontejnerová loď mohla v průplavu zůstat i několik dní, což by citelně zasáhlo světový obchod.
Dopravu v Suezském průplavu zablokovala kontejnerová loď | Video: Reuters

Loď Ever Given, registrovaná v Panamě, mířila z Číny do nizozemského přístavu Rotterdam. V úterý ráno kolem 6:40 uvázla severně od Suezského průplavu a brání v proplouvání jednou z nejrušnějších vodních cest na světě.  Egyptské úřady už otevřely starší část kanálu, aby aspoň částečně odvrátily hrozící dopravní kolaps. Členové posádky jsou podle zahraničních médií v pořádku.

Podle některých informací byl příčinou nehody silný poryv větru, který způsobil vybočení trupu lodi. Podle jiných se mohlo jednat o technickou závadu. Bývalý námořník a historik Salvatore Mercogliano pro Reuters připomněl, že k podobným nehodám dochází v posledních letech stále častěji.

Mercogliano také varoval, že vyprostit loď nemusí být ani s pomocí několika člunů jednoduché. Na to upozorňují i další odborníci, podle nichž může vysvobození plavidla zabrat i několik dnů a možná bude nutné odstranit také velké množství písku. Jde navíc o jednu z největších nákladních lodí na světě a podle Mercogliana pak o vůbec největší, která kdy uvázla na mělčině v této oblasti.

Pokud by byl průplav zablokovaný delší dobu, pak by to podle Samira Madaniho ze společnosti TankerTrackers, která monitoruje námořní ropný obchod, mohlo vést k nárůstu cen ropy i přepravních sazeb. Madani pro list Financial Times také uvedl, že nákladní lodě by se případně musely vydat mnohem delší cestou kolem Afriky. 

"Každý den uzavření kanálu znamená, že kontejnerové lodě a tankery do Evropy nedováží jídlo, palivo, výrobky a stejně tak z Evropy na Dálný východ," doplnil Mercogliano.

Suezský průplav o délce 193 kilometrů spojuje Středozemní a Rudé moře a loni jím proplulo téměř 19 000 lodí, tedy v průměru 51,5 plavidla za den. Trasa slouží pro přepravu asi deseti procent veškeré světové dopravy. Kanál lodím umožňuje cestovat ze Středozemního do Rudého moře (a naopak) aniž by musely obeplouvat Afriku, čímž zkracuje cestu asi o 8900 kilometrů. Například cesta z Perského zálivu do Rotterdamu se zkrátila o 42 procent, do New Yorku o 30 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy