Revoluce na železnici je tady. Podívejte se, co vše se dneškem změní ve vašem kraji

Michael Bouška Michael Bouška
Aktualizováno 15. 12. 2019 10:56
Českou železnici čekají velké změny. Na části tratí nahradili České dráhy soukromníci. Jiní dopravci přinesou sice zpravidla vyšší komfort, cestující si ale budou muset zvykat na složitější tarif, který se navíc bude lišit kraj od kraje. Změny se ale čekají i tam, kde státní dopravce zůstává. Kvůli požadavkům jednotlivých krajů nebudou dráhy v některých spojích moci prodávat svoje jízdenky.
Foto: David Kohout

Na Moravě částečně přestanou platit jízdenky Českých drah

Největší změny v jízdném pocítí cestující v Jihomoravském a Zlínském kraji. V tamějších vlacích Českých drah totiž přestanou paradoxně platit jízdenky Českých drah. Kraje si totiž do nových smluv prosadily, že budou dopravci prodávat jen jejich krajský tarif.

Jízdenky

Cestující si budou kupovat jízdenky za krajský tarif. V Jihomoravském kraji mohou k nákupu využít i mobilní aplikaci IDS JMK Poseidon. Složitější bude situace ve Zlínském kraji, kde si budou lidé muset koupit krajské jízdenky, které budou zatím platit jen ve vlacích, nikoliv v autobusech.

České dráhy chtějí v Jihomoravském kraji od ledna nabídnout prodej krajských jízdenek pomocí svého internetového obchodu. "Tyto jízdenky nebudou přestupní na jiné druhy dopravy a dopravce, ale zákazníci se díky tomu budou moci odbavit přes naše on-line prodejní kanály, jak jsou zvyklí," uvedl pro Aktuálně.cz mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Služby pro cestující

Služby se zásadně nezmění. V Jihomoravském kraji dojde ke zvýšení kvality vlaků až za několik let, kdy kraj dokončí avizovaný nákup nových vozidel, ve Zlínském pak vyjede na několik spojů nově Arriva s mírně modernějšími vozy, než na jaké jsou dosud lidé zvyklí.

 

Právě se děje

Další zprávy