Revoluce na železnici je tady. Podívejte se, co vše se dneškem změní ve vašem kraji

Michael Bouška Michael Bouška
Aktualizováno 15. 12. 2019 10:56
Českou železnici čekají velké změny. Na části tratí nahradili České dráhy soukromníci. Jiní dopravci přinesou sice zpravidla vyšší komfort, cestující si ale budou muset zvykat na složitější tarif, který se navíc bude lišit kraj od kraje. Změny se ale čekají i tam, kde státní dopravce zůstává. Kvůli požadavkům jednotlivých krajů nebudou dráhy v některých spojích moci prodávat svoje jízdenky.
Foto: Regiojet

Mezi Brnem a Ostravou vyjede RegioJet. Nahradí České dráhy

Největší změnou na dálkových linkách bude nástup soukromého dopravce na trať spojující druhé a třetí největší město v zemi. Dotované rychlíky společnosti RegioJet budou ale proti jejím expresním vlakům, které jezdí z Prahy, jiné. Ve "dvojce" standardní servis včetně kávy zdarma nebude, cestující se ale i tak dočkají většího komfortu než dosud.

Jízdenky

RegioJet prodává jízdenky na své rychlíky přes internetové stránky, mobilní aplikaci, na svých pobočkách a ve vlaku. Proti Českým drahám bude většina jízdenek levnějších. Cestující s kreditovou jízdenkou, která je zdarma, zaplatí mezi Brnem a Ostravou sto korun. Bez ní o 19 korun víc.

Služby pro cestující

I když vlaky mezi Brnem, Ostravou a Bohumínem zežloutnou, servisu jako na ostatních linkách RegioJetu se cestující nedočkají. Místo čtveřice tarifů RegioJet mezi Brnem a Ostravou nabídne jen dva - první a druhou třídu.

Ve druhé třídě nebude chybět wi-fi či klimatizace. Občerstvení si budou moci lidé dokoupit přes aplikaci či v bistru. RegioJet na trasu nasadí starší vozy, které částečně modernizoval.

Část z nich stále není vybavená automatickým otevíráním dveří, cestující si budou muset poradit s klasickou klikou, kterou znají ze současných starých vozů Českých drah. "RegioJet počítá s tím, že do budoucna se bude složení souprav a rozsah palubních služeb dále upravovat - aktuálně se jedná o první fázi podoby souprav a palubního servisu, které bylo možné zajistit v krátkém časovém rozmezí mezi podpisem smlouvy a datem zahájení provozu," uvedl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

 

Právě se děje

Další zprávy