Revoluce na železnici je tady. Podívejte se, co vše se dneškem změní ve vašem kraji

Michael Bouška Michael Bouška
Aktualizováno 15. 12. 2019 10:56
Českou železnici čekají velké změny. Na části tratí nahradili České dráhy soukromníci. Jiní dopravci přinesou sice zpravidla vyšší komfort, cestující si ale budou muset zvykat na složitější tarif, který se navíc bude lišit kraj od kraje. Změny se ale čekají i tam, kde státní dopravce zůstává. Kvůli požadavkům jednotlivých krajů nebudou dráhy v některých spojích moci prodávat svoje jízdenky.
Foto: AŽD Praha

Nejvíce různých dopravců bude křižovat Ústecký kraj

Vlaky nejvíce různých dopravců se budou moci projet cestující v Ústeckém kraji. Například v Mostě budou jezdit krom současných Českých drah a GW Trainu nově i RegioJet, AŽD Praha a německý dopravce Länderbahn.

Jízdenky

Cestující budou zpravidla využívat jízdenky systému Dopravy Ústeckého kraje. Ten kromě vlaků zahrnuje i autobusy. Dopravci umožní většinou i platbu kartou, počítají s ní například České dráhy či RegioJet. Jízdenky Českých drah budou ve vlacích tohoto dopravce v Ústeckém kraji platit i dál.

Služby pro cestující

Služby se budou lišit podle dopravců, kteří budou danou trať obsluhovat. Například RegioJet na své trasy nasadí ojeté motorové vozy z Německa, které budou vybavené wi-fi. Netradičně budou nabarveny na zeleno, což požaduje kraj.

RegioJet zezelená. Nové vlaky pro Ústecko opustí na žádost kraje tradiční žlutou

Od roku 2021 sem RegioJet pošle zcela nové vlaky od polského výrobce Pesa. AŽD Praha nasadí na svou linku modernizovaný německý vůz Regiosprinter.

 

Právě se děje

Další zprávy