Revoluce na železnici je tady. Podívejte se, co vše se dneškem změní ve vašem kraji

Michael Bouška Michael Bouška
Aktualizováno 15. 12. 2019 10:56
Českou železnici čekají velké změny. Na části tratí nahradili České dráhy soukromníci. Jiní dopravci přinesou sice zpravidla vyšší komfort, cestující si ale budou muset zvykat na složitější tarif, který se navíc bude lišit kraj od kraje. Změny se ale čekají i tam, kde státní dopravce zůstává. Kvůli požadavkům jednotlivých krajů nebudou dráhy v některých spojích moci prodávat svoje jízdenky.
Foto: Libor Fojtík

Arriva ovládne motorové rychlíky kolem Prahy

Pro cestující v okolí hlavního města bude největší změnou nástup soukromého dopravce Arriva na rychlíky, které dosud provozovaly České dráhy. Změna dopravce se týká linek z Prahy přes Turnov do Tanvaldu, Rakovníka, Příbrami a Českých Budějovic. Modrozelené vlaky společnosti Arriva nahradí státní České dráhy také na rychlících z Kolína do Nového Boru.

Jízdenky

Na těchto rychlících bude na území Prahy a Středočeského kraje platit tarif Pražské integrované dopravy (PID). Pro cestující s platným kuponem či jednotlivými jízdenkami PID se tedy nic nemění. V jiných případech využijí tarif Arrivy.

Na ostatních tratích, kde budou dál jezdit České dráhy, zůstává vše při starém. Dál budou platit jak jízdenky Českých drah, tak PID. Jednotlivé jízdenky mohou cestující kupovat i elektronicky, a to pomocí aplikace PID Lítačka. Do té během prosince přibude i možnost koupit dlouhodobý kupon.

Služby pro cestující

S příchodem Arrivy se na zmíněných tratích drobně zvýší i komfort cesty. Lidé budou moci nově využít wi-fi připojení. Arriva pro své spoje použije starší německé motoráky, které letos modernizovala. Ani tyto vozy ale nenabídnou cestujícím klimatizaci.

 

Právě se děje

Další zprávy