Má mít Česko své aerolinie i za cenu vyplacení Číňanů? Pro a proti zestátnění ČSA

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
Aktualizováno 26. 4. 2020 14:16
Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) by měl stát zvážit zestátnění Českých aerolinií (ČSA), které se kvůli pandemii potýkají s velkými ztrátami. Jako jednu z variant záchrany podniku to vidí i prezident Miloš Zeman nebo premiér Andrej Babiš (ANO). Experti, které oslovilo Aktuálně.cz, se ale k odkupu ČSA státem stavějí spíše skepticky. Projděte si jejich argumenty pro a proti návrhu.
Foto: Jakub Plíhal

Proti: Náklady budou veliké

Jako jeden z argumentů, proč by stát neměl zvažovat zestátnění ČSA, odborníci uvádí jasnou ztrátovost takového kroku. Podle Pelce je výnosnost tohoto obchodu jen velmi těžko předvídatelná. "Celá situace bude dlouhodobě velice těžko zvladatelná. V nejbližších obdobích by ale pro stát znamenala nezanedbatelnou finanční zátěž," je přesvědčený Pelc.

Analytik společnosti Natland Petr Bartoň se domnívá, že by byl odkup výhodný pouze v případě nízké ceny, o tu však podle něj vládě nejde. "Výnosná pro stát může být jen nějakou náhodou, pokud by stát dokázal nakoupit levně. To ale evidentně není cílem státu," uvedl ekonom, podle kterého případnou transakci ani nelze investicí nazývat.

Ani Táborský si neumí představit situaci, kdy by stát na odkupu ČSA netratil.

 

Právě se děje

Další zprávy