Má mít Česko své aerolinie i za cenu vyplacení Číňanů? Pro a proti zestátnění ČSA

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
Aktualizováno 26. 4. 2020 14:16
Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) by měl stát zvážit zestátnění Českých aerolinií (ČSA), které se kvůli pandemii potýkají s velkými ztrátami. Jako jednu z variant záchrany podniku to vidí i prezident Miloš Zeman nebo premiér Andrej Babiš (ANO). Experti, které oslovilo Aktuálně.cz, se ale k odkupu ČSA státem stavějí spíše skepticky. Projděte si jejich argumenty pro a proti návrhu.
Foto: Ludvík Hradilek

Proti: Špatná zkušenost z historie

Podle dopravního experta Sůry má stát už z minulosti neblahé zkušenosti s vlastnictvím těchto aerolinií, a neměl by tak znovu usilovat o jejich odkup. "Stát do ČSA nejrůznějšími fintami nalil miliardy s cílem se jich nakonec zbavit. Privatizace byla úspěšná, jakýkoliv reverzní krok by byl neúspěchem. Starat se má nyní soukromý majitel," myslí si Sůra (více o privatizaci ČSA viz následující karty).

Táborský v souvislosti s tím připomíná, jak komplikovaný privatizační proces byl. "Situaci příliš nepomáhá ani historická zkušenost s prodejem ČSA do soukromých rukou. Proto si myslím, že by pro tento případ byla vhodnější pomoc v podobě nouzového úvěru nebo obdobné pomoci ze strany státu," uvedl Táborský.

"Nebylo by vhodné, aby poté, co stát v minulosti ČSA privatizoval, v aktuální těžké době firmu finančně dotoval, ale nezískal tím nic nazpět, kromě podpory důležitého soukromého subjektu," doplnil k tomu Pelc.

 

Právě se děje

Další zprávy