Má mít Česko své aerolinie i za cenu vyplacení Číňanů? Pro a proti zestátnění ČSA

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
Aktualizováno 26. 4. 2020 14:16
Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) by měl stát zvážit zestátnění Českých aerolinií (ČSA), které se kvůli pandemii potýkají s velkými ztrátami. Jako jednu z variant záchrany podniku to vidí i prezident Miloš Zeman nebo premiér Andrej Babiš (ANO). Experti, které oslovilo Aktuálně.cz, se ale k odkupu ČSA státem stavějí spíše skepticky. Projděte si jejich argumenty pro a proti návrhu.
Premiér v demisi Mirek Topolánek (vpravo) a designovaný premiér Jan Fischer se 3. května 2009 zúčastnili zasedání Národní ekonomické rady vlády (NERV).
Premiér v demisi Mirek Topolánek (vpravo) a designovaný premiér Jan Fischer se 3. května 2009 zúčastnili zasedání Národní ekonomické rady vlády (NERV). | Foto: ČTK

První pokus o privatizaci

ČSA dnes patří pod největší českou leteckou společnost Smartwings, ta v Českých aeroliniích drží téměř stoprocentní podíl. Smartwings zase spadá do skupiny Unimex Group, kterou vlastní podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Necelý poloviční podíl v dopravci drží čínská státní společnost Citic Europe.

Ještě před několika lety ČSA patřily státu a privatizační proces, během kterého získaly podíl v aeroliniích firmy Korean Air a Travel Service, se povedl až napodruhé. Poprvé se o něj v roce 2009 pokoušela vláda Miroslava Topolánka, kdy případnému investorovi nabídla téměř 92 procent akcií, tedy veškerý tehdejší státní podíl.

Do konkurzu se přihlásila čtveřice firem - konsorcium Unimex / Travel Service miliardáře Šimáněho a dále firmy Odien AV III, Air France-KLM a Darofan ze skupiny Aeroflot, v tendru nakonec zůstal jen první zmiňovaný uchazeč.

Rok 2009 současně představoval nejhorší rok v historii ČSA z hlediska financí, firma evidovala ztrátu kolem 3,8 miliardy korun. Hospodářskou situaci, která firmu trápila už delší dobu, se ČSA snažily zachránit prodejem některých svých letadel a pozemků. 

Současně v té době nakonec z vyvázání firmy z vlastnictví státu sešlo. Úřednická vláda Jana Fischera v říjnu 2009 na doporučení tehdejšího ministra financí Eduarda Janoty rozhodla, že ČSA konsorciu firem Unimex a Travel Service neprodá.

 

Právě se děje

Další zprávy