Znárodnění firem ala Beneš rozetne Ústavní soud

Tomáš Fránek
3. 2. 2008 18:45
Musí stát rozhodnout o poskytnutí náhrady za zabavený majetek?

Brno -  Musí se stát zabývat žádostmi o poskytnutí náhrady za majetek znárodnění na základě dekretu prezidenta Edvarda Beneše z roku 1945? A je platný tento dekret?

Jasno by mělo být brzy. Ústavní soudci totiž vynesou verdikt ve sporu potomků majitelů známé podnikatelské rodiny Porkertů z východních Čech a českých úřadů.

Dekret nikdo nezrušil

Porkertovi totiž požadují náhradu za znárodněnou slévárnu a speciální továrnu na stroje pro domácnost. O firmu přišli po znárodnění uskutečněném právě na základě dekretu prezidenta Edvarda Beneše.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Firma z Krejčířovy kauzy ušetří stamiliony
Stát nemůže nařizovat, jak má fungovat přístav

Z dekretu přitom vyplývalo, že majitelé firmy mají nárok na náhradu za znárodněný majetek. Tu ale Porkertovi nikdy nedostali. Získali v devadesátých letech pouze odškodnění podle zákona o mimosoudních rehabilitacích.

A ministerstvo financí se odmítlo žádostí na náhradu o znárodněný majetek zabývat. Podle ministerstva Benešův dekret už splnil svůj účel a po více než 40 letech už nezakládá právní vztahy.

Z historie

  • Firma Fotochema vznikla v roce 1921
  • Výrobky firmy měly značku Foma.
  • Firma v době předmnichovské republiky sklízela se svými výrobky úspěchy, na mezinárodních výstavách porážela konkurenty se značkami Kodak a Agfa.
  • Po válce se z firmy stal národní podnik, v osmdesátých letech došlo ke změně názvu podniku na Foma podle ochranné známky.

"Ministerstvo není zjevně oprávněno podle tohoto dekretu postupovat, a tak ani nemůže rozhodovat o náhradě za znárodněný majetek," uvedli právní zástupci ministerstva.

To se ale Porkertům nelíbilo a obrátili se na soudy.

"Ani výjimečností, ani délkou doby, která uplynula od nabytí účinnosti dekretu, nedošlo k jeho zániku či pozbytí platnosti nebo účinnosti. Zákonodárce měl mnoho příležitostí ke zrušení tohoto dekretu, ale nikdy tak neučinil," uvedli ve své žalobě.

140 dekretů

A i když dostali peníze a některé nemovitosti, hodnota znárodněného podniku byla podstatně vyšší.

Soudy ale rozhodly, že Benešův dekret už splnil svůj účel, a ministerstvo financí tak nemůže o náhradě za znárodněný majetek rozhodovat.

Porkertovi se proto obrátili na Ústavní soud. Ten už se jejich stížností zabývá a svůj definitivní verdikt v této kauze by měl oznámit příští týden ve středu.

Porkertovi už přitom v jiném svém sporu uspěli. Rozšířený senát Nejvyššího správního soudu v případě sporů o náhradu za majetek společnosti Fotochema rozhodl, že ministerstvo financí je povinné rozhodnout o návrzích na poskytnutí náhrady za tento majetek.

Prezidentský dekret o znárodnění dolů a některých průmyslových podniků je jedním z řady dekretů, kterých bylo 140. Byly náhradním řešením v době, kdy neexistoval parlament a měly váhu zákona.

Nejznámější jsou dekrety upravující poválečný odsun Němců a Maďarů. Normy však řešily i řadu jiných otázek. Poslední má číslo 140 a pojednává o zřízení Vysoké školy politické a sociální v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy