Firma z Krejčířovy kauzy se vyhnula placení stamilionů

Tomáš Fránek
19. 9. 2007 11:40
Soud řekl, že celnící nepostupovali správně

Brno - Placení stamilionových částek jako spotřební daně z přidané hodnoty se možná vyhne společnost Tukový průmysl. Nejvyšší správní soud totiž vyhověl její stížnosti na celní ředitelství, které jí sumu vyměřilo v roce 2003.

Protože společnost, která figuruje v jedné z kauz souvisejících s uprchlým podnikatelem Radovanem Krejčířem, neuspěla u celního ředitelství se svým odvoláním, podala žalobu.

Městský soud v Praze rozhodnutí celního ředitelství zrušil. Celní ředitelství se proto obrátilo s kasační stížností na Nejvyšší správní soud.

KREJČÍŘ CHTĚL MILIARDY Z ČEPRA
...Unikátní atak na Čepro, z jehož autorství je obviněn uprchlý miliardář Radovan Krejčíř, se spustil v listopadu roku 2004. Do státem ovládané firmy, která schraňuje mimo jiné státní hmotné rezervy, přišel exekutor a vymáhal 2,6 miliardy korun. Vyvedení peněz z čepra na poslední chvíli zabránila policie...

Nejvyšší správní soud dospěl v zásadě ke shodnému závěru jako městský soud.

Souvislosti:
Čepro neprohrálo miliony za cla

"Nelze akceptovat procesní postup použitý celními orgány. Celní orgán nejprve vydal platební výměr, který  poté zrušil. Pak ověřil neplatnost tohoto zrušujícího rozhodnutí. Za této situace nemělo celní ředitelství rozhodovat o odvolání společnosti Tukový průmysl, protože platební výměr, proti kterému bylo odvolání podáno, neexistoval," uvedla předsedkyně senátu NSS Eliška Cihlářová.  

NSS se ale neztotožnil s názorem  městského soudu, že celní ředitelství se má znovu zabývat odvoláním Tukového průmyslu.

Z tohoto důvodu, to je nesrozumitelnosti, je rozsudek městského soudu nepřezkoumatelný. Nejvyšší správní soud ho proto zrušil a věc vrátil soudu k dalšímu řízení.

Společnost Tukový průmysl figuruje v jedné z kauz uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře.

Firma státu dlužila tři miliardy korun za neproclené pohonné hmoty. Krejčíř chtěl nechat podle policie domluveným celníkem fiktivně zabavit pět milionů korun.

Pak by ho podle vyšetřovatelů zabil a vše naaranžoval tak, že s penězi zmizel. Po státu by pak požadoval přeplatek dvě miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy