Značka Evropská společnost láká, ne vždy je to výhodné

Veronika Skálová Veronika Skálová
21. 2. 2009 19:23
V Česku vzniklo bezmála 100 firem s příponou SE

Brno - Nemít jen obyčejné "eseróčko" nebo akciovou společnost, ale firmu evropského formátu je podle údajů rejstříkových soudů stále populárnější. Vloni společností s příponou SE (Societas Europea), tedy Evropská společnost vzniklo v Česku sedmadevadesát. Přitom o rok dřív jich v celé Evropské unii existovalo pouze 105.

"Evropskou společnost lze snadno přesouvat do státu s aktuálně nejvýhodnějším prostředím, ať už jde o nižší daně, právní řád, který nabízí lepší vymahatelnost práva či omezení vlivu českých úřadů, nižší mzdové náklady nebo úrokové sazby - jednoduše cokoliv, co má vliv na podnikání v daném oboru," tvrdí Martin Chamr ze společnosti, která se zabývá prodejem takzvaných ready-made, tedy předzaložených, společností.

Nárůst zájmu o "SE firmy" potvrzují i další obchodníci v oboru - tedy podnikatelé, kteří prodávají již založené "prázdné" firmy jako hotový subjekt včetně splaceného základního kapitálu. "Standardní zakládání takové společnosti je velmi finančně a časově náročné," vysvětluje Josef Jaroš, proč se na ně zákazníci obracejí.

Výhody využijí jen někteří

Právníci ovšem upozorňují, že formát "SE" je sice v některých ohledech výhodný, rozhodně ale ne pro každého.

Složité jsou už samotné podmínky založení takové společnosti. Způsob vzniku SE je totiž striktně omezen na několik způsobů. Například fúzí nejméně dvou akciových společností z různých států Unie.

"Přestože tato forma obchodní společnosti na první pohled může vypadat jako jednotný produkt ve všech členských státech EU, praxe se v jednotlivých zemích Unie liší. Právní režim SE je tak například ovlivněn národní legislativou platnou pro "místní" akciové společnosti," vysvětluje Lukáš Poddaný z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

Stěhování po Evropě není jen tak

Jednou z nejčastěji uváděných výhod Evropské společnosti je přesun sídla bez nutnosti společnost likvidovat. "Ale i tato výhoda má háček. Hlavní správa společnosti musí sídlit v zemi, kde má společnost své sídlo zapsané v obchodním rejstříku," upozorňuje Lukáš Poddaný.

Pokud se tedy například po úpravě daňové legislativy v konkrétním státě společnost přesune jinam, musí se přesunout i její vedení. A to nemusí být vždy zrovna snadné a finančně výhodné.

Libovolně přesunovat sídlo tam, kde je situace zrovna daňově nejvstřícnější také není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Povinnosti platit daně se vyhnout nelze, a všechny státy si vlastní příjmy dobře ohlídají.

"Obecně lze říci, že forma Evropské společnosti je výhodná pro velké společnosti působící ve více státech najednou. Ti mohou profitovat i z image, kterou jim poskytuje. Jen těžko však tuto formu využije podnikatel, jehož podnikatelské aktivity se omezují na jednu členskou zemi EU," míní Poddaný.

A dodává: "Tato forma společnosti existuje již pět let a k žádnému hromadnému úprku směrem k ní dosud nedošlo. Pokud by nabízela tak mimořádné výhody všem, musel by již nepochybně nastat."



 

Právě se děje

Další zprávy