Firma Future Farming zavře farmu v Brně, dluží zaměstnancům i věřitelům

ČTK ČTK
27. 5. 2024 9:45
Firma Future Farming zavře farmu v Brně, dluží zaměstnancům i věřitelům

Brněnská firma Future Farming, která se zabývá akvaponickým zemědělstvím, chystá uzavření farmy v Brně. Nemá peníze na výplaty zaměstnanců ani na uspokojení věřitelů, kteří si koupili firemní dluhopisy. Od drobných investorů přitom vybrala přes miliardu korun, uvedl web Seznam Zprávy. ČTK také z insolvenčního rejstříku zjistila, že od pátku je v něm návrh na insolvenci na sesterskou firmu Future Farming Invest II., který podal právní zástupce pěti věřitelů.

Finanční problémy firmy, která je součástí investiční skupiny GFF, se táhnou již delší dobu. Plány, které její majitelé představovali před třemi lety, byly přitom poměrně velkolepé. Měla výzkumnou stanici v Kalech na Brněnsku, připravovala stavbu skleníků v Dolních Heršpicích v Brně, v Letonicích na Vyškovsku i na Slovensku a před dvěma lety také koupila zemědělský areál v Přerově nad Labem na Nymbursku.

Velká část plánů se neuskutečnila. Většina zaměstnanců nedostala březnové výplaty a farma v Brně ukončí provoz. V polovině května poslalo vedení Future Farming zaměstnancům sdělení, z něhož vyplývá, že stav firmy je kritický. Koncem loňského roku odešel ze skupiny GFF jeden z podílníků Martin Luňák. Většinovým majitelem a generálním ředitelem je Ondřej Bartoš, který dříve podnikal s kryptoměnami.

 

Právě se děje

Další zprávy