Ženy mají smůlu, kvóta pro počet šéfek v EU neprošla

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 10. 2012 17:20
Podle návrhu mělo být ve vedení firem alespoň 40 procent žen, jinak by přišly pokuty
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock

Brusel - Do vedení firem ve většině Evropské unie se ženy nadále dostanou pouze na základě svých schopností. Pokus Evropské komise schválit tabulku, podle které by v dozorčích radách muselo do roku 2020 sedět alespoň 40 procent žen, totiž zatím nevyšel.

Autorkou návrhu legislativy, která měla posílit počet šéfek v EU, je eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová. Ta upozorňuje na to, že aktuálně je "něžné pohlaví" ve vedení firem zastoupeno jen z 13,7 procenta.

"Počet žen přijatých na univerzity v EU přitom rapidně převyšuje počet mužů," zdůrazňuje Evropská komise.

Komisařka navrhovala pokuty

Proti zpřísnění se již před jeho projednáváním stavělo devět zástupců EK. Podle agentury Reuters dokonce nesouhlasilo pět z devíti přítomných žen, například holandská komisařka pro digitální agendu Neelie Kroesová.

Ozvali se také právníci, podle kterých není zákonné nutit firmy do toho, koho si na vedoucí pozice obsadí. Co podle nich může komise učinit, je nařídit národním firmám, aby se zavázaly, že se budou snažit nerovnost pohlaví odstranit více než doposud.

Zákon se měl týkat všech společností kótovaných na burze, které mají více než 250 zaměstnanců a roční tržby nad 50 milionů eur. Redingová také navrhla, aby podniky, které stanovený cíl nesplní, musely následně zaplatit pokutu, případně byly potrestány vyloučením z vládních tendrů.

Možná to vyjde napodruhé

S kvótami už nyní pracují Francie, Španělsko, Itálie, Belgie a z mimounijních zemí Island. Francie je představila v lednu 2011 a během jednoho roku zvýšila podíl žen ve vedení podniků na 22 procent.

Itálie, kde je v dozorčích radách zastoupeno 6 procent žen, přijala v červnu zákon, kde se zavazuje zvýšit toto číslo do roku 2015 na 33 procent.

Právě italský premiér Mario Monti patří k těm, kteří návrh Redingové podpořili. "Ustanovení kvót by pro Evropu znamenalo významný milník, který by umožnil ženám podílet se na ekonomickém rozhodování a odstranil předsudky a zastaralý konzervatismus," napsal jí v dopise.

"Já se nevzdám," vzkázala Redingová poté, co v úterý neuspěla, na síti Twitter. Upraveným návrhem by se znovu eurokomisaři měli zabývat 14. listopadu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Hledáte práci? Zkuste si projít nabídku volných pracovních míst.

 

Právě se děje

Další zprávy