Zbavit se ekologické zátěže přijde stát na 115 miliard

djl
10. 4. 2008 18:20
Úřad řekl, jak se zbavit ekologických časovaných bomb
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministerstvo financí vybralo jednu ze tří variant odstranění ekologických škod, k čemuž se stát zavázal před více než 16 lety.

Ty na mnoha místech republiky brzdí regionální rozvoj, jsou ekologickou zátěží a v případě žalob ze strany firem, které omezují v rozvoji, představují i velké ekonomické riziko pro stát.

"Během šestnácti let bylo vyčištěno pouze 32 procent postižených lokalit a odstraněno pouhých 26 procent škod - měřeno očekávaným objemem prací," uvádí se v tiskové zprávě úřadu.

Návrh, jak na škody, nyní ministerští úředníci rozeslali na ostatní resorty k připomínkování.

Podle návrhu by měl stát "vypsat komplexní výběrové řízení na dodavatele, který formou koncese plně převezme odpovědnost za odstranění starých ekologických škod".

Plán úřadu poradila analytická společnost A. T. Kearney, která posuzovala varianty z hlediska právního, finančního a organizačního.

Ekologičtí kostlivci ve skříni, byznys za 115 miliard

Podle údajů MF utrží vítěz tendru okolo 115 miliard korun.

Vyplácení částek za odstranění sanaci jednotlivých lokalit však bude podmíněno rozhodnutím České inspekce životního prostředí, že škody byly skutečně odstraněny.

Hlavní výhodou vybrané varianty je podle ministerstva to, že "stát omezí svá rizika, přičemž si zachová plnou kontrolu nad kvalitou nápravy škod."

To v praxi bude znamenat stanovení horní hranice výdajů státu, což vyloučí nárůst cen prací. Zároveň by to mělo urychlit odstraňování škod, jež by měly být odstraněny do roku 2015.

Související:

 

 

Právě se děje

Další zprávy