Ekologové zažalovali ostravský Mittal. Za zplodiny

Red eko
8. 4. 2008 18:00
Firma plánuje investice do životního prostředí

Ostrava - Továrny Mittalu poškozují nevratně ovzduší a máme toho dost. To si patrně řekli právníci Ekologického právního servisu.

Ti totiž jménem občanského sdružení Vzduch, jež dnes před budovou oceláren ArcelorMittal Ostrava demonstrovalo, podali u ostravského krajského soudu žalobu na Indy ovládanou firmu.

"Podle jejich názoru činnost hutního komplexu ArcelorMittal způsobuje trvalé překračování zákonných limitů znečištění ovzduší v sousedním městském obvodu Radvanice a Bartovice. V žalobě se tak domáhají, aby společnost ArcelorMittal zajistila zmírnění zdravotních rizik vyplývajících z nadlimitního znečištění ovzduší v jejich obydlích," píše se v tiskové zprávě EPS.

"Zatím nemáme žalobu k dispozici, tudíž nemůžeme nijak reagovat," uvedla pro deník Aktuálně.cz mluvčí společnosti Věra Breiová.

Demonstraci uspořádalo občanské sdružení Vzduch z Radvanic. Radvanice jsou jednou z obcí ve spádové oblasti
Demonstraci uspořádalo občanské sdružení Vzduch z Radvanic. Radvanice jsou jednou z obcí ve spádové oblasti | Foto: rst

V posledních dnech ale vedení firmy zveřejnilo své záměry investovat do ochrany životního prostředí nemalé finanční částky.

Čtěte více:
Indové utratí miliardy, aby se v Ostravě lépe dýchalo
Mittal ustupuje. Slíbil, že přestane ničit lidem zdraví

"Vzhledem k dosavadnímu chování společnosti ArcelorMittal ke svému okolí, vzbuzují pochybnosti i nejnovější tisková prohlášení jejího vedení o plánech na zlepšení situace.", říká Radim Chrapek z občanského sdružení.

"Občané se domáhají toho, aby soud uznal, že v důsledku jednání společnosti ArcelorMittal Ostrava dochází ke snížení kvality bydlení, soukromého a rodinného života a také životního prostředí občanů Radvanic a Bartovic, a tím i k neoprávněnému zásahu do práva na ochranu jejich osobnosti," přiblížil žalobu právní EPS Jan Šrytr.

 

Právě se děje

Další zprávy