LG.Philips je jedničkou ve výrobě LCD

ČTK, eko
19. 1. 2006 10:02
Soul - Jihokorejská společnost LG.Philips tak na pozici jedničky nahradila domácího konkurenta Samsung Electronics.

Podíl LG.Philips LCD na trhu s velkými LCD obrazovkami loni dosáhl 21,4 procenta, zatímco podíl Samsungu činil 20,9 procenta. Na třetí příčce se umístila tchajwanská společnost AU Optronics s podílem 14,5 procenta, píše agentura Reuters.

Firma LG.Philips LCD je společným podnikem jihokorejského výrobce spotřební elektroniky LG Electronics a jeho nizozemského konkurenta Philips. Firma ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila čistý zisk na 328 miliard wonů (8,3 miliardy Kč) z 35,4 miliardy před rokem.

Výrobci plochých obrazovek nyní výrazně zvyšují produkci, protože doufají, že spotřebitelé budou vyměňovat tradiční televizory za přístroje s plazmovými obrazovkami či obrazovkami z tekutých krystalů. Rozšiřování výroby však mezi investory vyvolává obavy z převisu nabídky nad poptávkou a poklesu cen.

V Japonsku již prodej televizorů s plochou LCD nebo plazmovou obrazovkou předstihl prodej tradičních televizních přijímačů. Celosvětová poptávka po televizorech s plochou obrazovkou by se podle výzkumné firmy DisplaySearch měla do roku 2009
zečtyřnásobit zhruba na 100 milionů přístrojů.

 

Právě se děje

Další zprávy