Zábava se z televize přesunula k soudu

Tomáš Fránek
6. 6. 2006 11:00
Brno - Vysílání televizních programů nekončí jen vypnutím televizoru. Stále častěji mají pořady dohru u soudu. Uvnitř: POKUTY ZA VYSÍLÁNÍ
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Na stole nyní mají soudci dvě velké stížnosti na Českou televizi a Novu.

Česká televize odvysílala na programu ČT2 klip Prodigy, který by součástí německého dokumentárního filmu Fantastické obrazy, Nova zase dobrodružný fantastický film Kongo. Podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání tak obě televize porušily zákon, podle kterého mohly ohrozit fyzický, psychický a morální vývoj dětí.

Česká televize dostala pokutu ve výši dvou milionů korun, televize Nova pak 750 tisíc korun. Ale ani jedna pokuta zaplacena není, oba případy řeší soudy.

Chybné rozhodnutí

A televize Nova už po dnešním rozhodnutí Nejvyššího správního soudu 750 tisícovou pokutu platit nebude muset.  Rada totiž udělala chybu. "Pokuta je protiprávní, protože rada o pouhé čtyři dny promeškala zákonnou lhůtu pro zahájení správního řízení o uložení pokuty," uvedla mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová.

Infobox

POKUTY ZA NEVHODNÉ POŘADY:

 

NOVA:

  • Big Brother 41,8 milionu korun (řeší soudy)
  • Film Kongo 750 tisíc korun (pokuta byla uložena chybně)

 

PRIMA:

  • Vyvolení 22,5 milionu korun (řeší soudy, část pokut už byla z procesních důvodů zrušena)

 

ČESKÁ TELEVIZE:

  • Klip skupiny Prodigy 2 miliony korun ( sníženo na 200 tisíc, případ musí znovu posoudit soud)
  • Odvysílání reportáže o zneužívání malého chlapce v zpravodajství  - 500 tisíc korun ( soud pokutu zrušil)

Soud se tak vůbec nezabýval tím, zda televize zařazením filmu, který byl vysílaný v podvečer a byly v něm hrůzostrašné a brutální scény, porušila zákon.

Podobná situace je taky u dvou milionové pokuty za odvysílaný klip skupiny Prodigy Českou televizí. Klip popisuje příběh mladíka, který navštíví erotický klub a podle televizní rady jsou v něm zobrazeny scény evidentně opilé osoby, obscénní sexuální akt nebo užívání drog.

Klip o sexu

Rada proto za odvysílání klipu udělila vysokou dvoumilionovou pokutu, televize se ale obrátila na soud. Podle zástupců České televize klip nepropagoval pornografii, ale šlo o tvůrčí stylizaci a klip uspěl na několika mezinárodních festivalech. Navíc podle České televize pořad sledovala pouze malá část dětí do čtrnácti let.

Městský soud uznal, že odvysíláním klipu televize porušila zákon, ale pokutu snížila na dvě stě tisíc korun. Podle soudců ke snížení pokuty přispělo to, že byl vysílán na druhém programu České televize s nízkou sledovaností a že se jednalo o magazín s vysvětlujícím komentářem.

Nejvyšší správní soud ale nyní rozhodnutí městského soudu zrušil a ten musí o udělení pokuty rozhodnout znovu. Soud totiž svoje rozhodnutí dostatečně nezdůvodnil."Je příliš obecné a nereaguje na důvody, které uvedla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání  pro uložení pokuty v takové výši," uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Foto: Aktuálně.cz

To, zda pořady odvysílané televizemi neohrožují mravní, psychický a fyzický vývoj dětí a mladistvých, zkoumají televizní rady poměrně často a většina případů končí u soudů.

Podstata se zatím neřeší

To je i případ reality show Vyvolení a Big Brother. Například televize Prima zatím nemusí platit pokuty ve výši 11 milionů korun, které dostala za vysílání vulgarit a obscénního chování v reality show Vyvolení. Soud totiž vrátil rozhodnutí televizní rady pro procesní chyby k novému projednání a rozhodnutí.Samotnou podstatu problému a tedy, zda došlo k porušení zákona o ohrožení vývoje dětí zatím nezkoumal.

Právě u odvysílaných reality show se odborníci shodli jak v posudcích pro televizní radu, tak v dalších analýzách, že šlo o pořady výrazně nevhodné pro děti a neměli být vysílány v době, kdy se na televizi dívají.

Rada také zahájila správní řízení s Českou televizí kvůli odvysílání upoutávky na seriál Zdivočelá země těsně před Večerníčkem.  Předseda rady Václav Žák řekl, že v upoutávce se objevil záběr člověka, jak na někoho míří pistolí. "Přišly nám stížnosti od diváků, že na to děti reagovaly a byly vystrašené," uvedl Žák.

Podle předsedy ale není účelem zahájeného správního řízení jej dotáhnout k nějakým soudním řízením, ale spíše impulzem k zahájení obecné diskuse. "Chtěli bychom tím začít obecnou debatu ohledně upoutávek, zejména jejich umisťování," míní Žák.

 

Právě se děje

Další zprávy