Prima byla opět potrestána za VyVolené

eko, ČTK
7. 12. 2005 16:46
Praha - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila další pokutu Primě za reality show VyVolení, a to ve výši 3,5 milionu korun.

Celková výše udělených pokut pro Primu tak činí 22 milionů korun. Nova pokutu tento týden nedostala; rada odložila rozhodnutí na další zasedání, dodal Šenkýř. Prima uvedla, že se bude bránit u soudu.

Podle rady Prima opět odvysílala ve VyVolených mezi 06:00 a 22:00 záběry, které podle názoru rady mohly narušit mravní, fyzický a psychický vývoj dětí a mládeže. Zejména proto, že obsahovaly příliš vulgární, obscénní a erotické momenty. Pokuty se týkají dílů reality show, které Prima odvysílala od 30. září do 12. října.

PŘEČTĚTE SI: Primu ani Novu pokuty nezruinují

Kvůli dílům Big Brother ze stejného období zahájila rada s Novou před měsícem sedm správních řízení, verdikt vynese zřejmě za dva týdny. Podle Šenkýře je důvodem odkladu to, že vyjádření Novy obdržela rada až dnes v noci, a tak jej rada nestihla zpracovat.

"Jako u předchozích pokut se i u této budeme bránit u soudu," řekla v reakci na verdikt rady mluvčí Primy Jana Malíková. Zatím však televize nemá s výjimkou první pětimilionové pokuty žádné oficiální oznámení od rady, a proto vyčká, až jej obdrží. "Žalobu kvůli první pokutě pět milionů jsme ještě nepodali, lhůta, kterou ze zákona máme, ještě běží," dodala.

Rada také zahájila kvůli reality show s Primou i Novou po dalších osmi správních řízeních. V případě Novy bude rada zkoumat, zda opět některými záběry mimo noční hodiny nenarušila reality show mravní, fyzický a psychický vývoj dětí a mládeže. S Novou tak rada nyní řeší 25 správních řízení, v každém z nich je horní hranice pokuty 10 milionů korun. Od rady již v předchozích týdnech Nova dostala za Big Brother pokutu v celkové výši 17 milionů.

V případě Primy bude rada projednávat, zda neporušila vysílací zákon tím, že do dílů VyVolených zabudovala skrytou reklamu na jednu velkou oděvní firmu. Ze stejných důvodů již před dvěma týdny začala s Primou šest správních řízení. Horní hranice pokuty při tomto překročení zákona je 2,5 milionu korun.

I nadále však bude rada s Primou projednávat další dvě správní řízení, zahájená před dvěma týdny, kvůli případnému ohrožení mravního, fyzického a psychického vývoje dětí a
mladistvých.

 

Právě se děje

Další zprávy