Televize dostaly pokuty za reality show

čtk
23. 11. 2005 19:52
Praha - Vysílání "nevhodných záběrů" potrestala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání pokutami 13,5 milionu (Prima) a 13 milionů korun (Nova).

Předseda rady Petr Pospíchal uvedl, že televize porušily zákon, protože mezi 06:00 a 22:00 vysílaly v pořadech VyVolení a Big Brother záběry, které "ohrožovaly mravní, psychický a fyzický vývoj dětí a mladistvých". Rada bude řešit i údajnou skrytou reklamu ve VyVolených.

Mluvčí Primy Jana Malíková řekla, že se televize nejspíše bude bránit proti pokutě u soudu. Stejně se podle své mluvčí Veroniky Šmítkové zachová i Nova, která považuje výši pokut za "ojedinělou a velmi nepřiměřenou".

Televize: Máme posudky

Již dříve kvůli přílišné vulgaritě, obscénnosti a sexu udělila rada pokutu ve výši pět milionů pro Primu a čtyři pro Novu. Pokuty, které rada rozdala nyní, se týkají pořadů VyVolených a Big Brother, které televize odvysílaly v době od 16. do 29. září.

Pokuty ve výši 13,5 a 13 milionů jsou výsledkem celkem 14 správních řízení, které rada s oběma televizemi zahájila kvůli 14 jednotlivým dílům reality show v druhé polovině září. Sedm jich rada vedla s Primou a stejný počet s Novou. Horní hranice pokuty v každém takovém řízení je 10 milionů korun. Nova dostala sedm pokut od jednoho do 2,5 milionu, Prima pak od jednoho do tří milionů.

Mluvčí Primy Jana Malíková uvedla, že s podrobnějším stanoviskem televize počká do chvíle, kdy Prima obdrží verdikt rady písemně. "Můžeme ale předpokládat, že se i v tomto případě budeme bránit u soudu," podotkla Malíková. Proti první pětimilionové pokutě se zatím Prima k soudu neodvolala. "Momentálně pracujeme na žalobě, podle zákona máme na reakci dva měsíce," poznamenala.

"Máme k dispozici celou řadu posudků od psychologů,  které říkají, že uvedený pořad je v pořádku," řekla Šmítková s tím, že již dříve na základě reakcí rady udělali v Big Brother opatření - televize podle mluvčí striktně rozlišuje pořady před a po 22:00, aby vyhověla zákonu.

Další sankce na obzoru?

Středečními pokutami rozhodování o případných sankcích kvůli reality show nekončí.

Na svém předchozím zasedání před dvěma týdny už totiž rada zahájila dalších 10 správních řízení kvůli jednotlivým dílům VyVolených a Big Brother, odvysílaných v době od 30. září do 12. října. Sedm jich začala s Novou a tři s Primou.

Na zasedání tento týden pak zahájila dalších 12 řízení kvůli VyVoleným a Big Brother v době od 13. do 26. října. Deset z nich se týká Novy a dvě Primy. V každém řízení je horní hranice pokuty 10 milionů.

S Primou rada rovněž zahájila šest správních řízení pro podezření ze zařazení skryté reklamy společnosti Adidas, a to v pořadech Vyvolení, vysílaných ve dnech od 21. do 26. října. Maximální výše pokuty v každém řízení je v tomto případě 2,5 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy