Primu ani Novu pokuty nezruinují

David Macháček, David Koubek
27. 11. 2005 0:01
Praha - Nova a Prima si z třináctimilionových pokut, které dostaly za nevhodné záběry ve svých reality show, nemusí skoro nic dělat. Pouhé dva až tři dny jim totiž stačí na to, aby reklama "přivěšená" k těmto pořadům na sankce vydělala.

Celkem 13,5 milionu musí Prima zaplatit za prohřešky sedmi zářijových dílů reality show Vyvolení.

Jenže takřka stejné peníze jí Vyvolení přinesli jen za minulou sobotu a neděli. Přesněji řečeno - vydělal je reklamní čas, který Prima díky Vyvoleným o víkendu prodala.

Televize Nova, která ve čtvrtek dostala za sedm dílů Big Brothera pokutu 13 milionů, získala tyto peníze zpět z reklamy "nabalené" na reality show, jejíž jednotlivé díly byly odvysílané od minulé soboty do pondělí.

Vyplývá to z výpočtu, který má Aktuálně.cz k dispozici. Výnosy z reklamního času spočítali nezávisle na sobě dva manažeři, kteří detailně znají aktuální situaci na televizním reklamním trhu.

Více o pokutách pro stanice ČTĚTE ZDE.

Kolik televize na reality show vydělají

Pokud by se pro výpočet reklamních výdělků použil poslední víkend, tak televize Nova mohla podle aktuální sledovanosti jen za nedělní večer utržit 5 až 6 milionů korun.

U své reality show Big Brother odvysílala celkem čtyři reklamní bloky v souhrnné délce 24 minut. Nedělní vysílání jsou nejsledovanější.

Zisk televize Prima ze sobotního večerního vysílání Vyvolených, tedy ještě před nedělním diváckým rekordem, může být podle modelového výpočtu pro půlminutové inzertní spoty ještě vyšší.

V sobotu 19. listopadu vysílala Prima u Vyvolených šest reklamních bloků v celkové délce 30,5 minuty. Ty jí mohly vydělat až 7 milionů korun.

Stejné údaje, ze kterých výpočty vycházejí, sledují i inzerenti. Ti potřebují vědět, jaké diváky svou reklamou svázanou s reality show zasáhnou. Nepřesnosti ve výpočtu mohou vzniknout tím, že televize sjednávají ceny zvlášť s každou inzerující firmou.

Televize pokuty platit nechtějí

Rada už pokutovala televize za reality show jednou. Prima má zaplatit pět milionů, Nova o milion méně. Nové postihy vycházejí průměrně na dva miliony za jeden díl pořadů VyVolení a Big Brother.

"Sankce vnímáme jako naprosto ojedinělé a velmi nepřiměřené," uvedla mluvčí Novy Veronika Šmítková.

Za každý podobný prohřešek, který může podle rady ohrozit mravní výchovu dětí, může rada televizím udělit sankci ve výši až deseti milionů korun.

Obě televizní stanice ale platit nechtějí a budou se bránit. "Budeme se bránit soudní cestou, protože se nedomníváme, že bychom se dopustili něčeho nezákonného. Máme posudky psychologů a další analýzy," uvedla mluvčí televize Prima Jana Malíková. "Uvidíme, jak vše dopadne. Samozřejmě, že pokud bychom pokuty museli zaplatit, znamenalo by to pro nás finanční ztrátu. Nicméně se nedomnívám, že by pokuty mohly ohrozit vysílání pořadu. Neuvažujeme ani o ukončení vysílání, ani o jiných vysílacích časech."#reklama

Podle mluvčí televize Nova Veroniky Šmítkové se u Big Brothera teď ještě přísněji rozlišuje, co se může vysílat před desátou večer.

Rada posuzuje dalších dvaadvacet "závadných" dílů obou reality show. V sedmnácti případech je to právě Big Brother televize Nova.

 

Právě se děje

Další zprávy