Za potíže rozpočtu mohou živnostníci a Brusel

Petr Holub
1. 9. 2011 22:05
Schodek míří k hodnotě 170 miliard, která tak bude stejná jako loni. Úspory nepomáhají

Praha - Neplatíme daně a neutrácíme, a to je problém.

Srpnová data potvrdila, že se ministerstvu financí nedaří udržet rozpočtový schodek na uzdě. Nepopiratelný úspěch při prodeji státních dluhopisů sice rozpočtu může ušetřit až dvacet miliard, nejméně dvacet miliard však bude chybět na příjmech z daní.

Koncem srpna se oproti očekávání nevybralo 14 miliard. Z toho šest miliard nezaplatili živnostníci, kteří po odpisech nákladů od státu spíše inkasují. Platí to, i když se za posledních dvanáct měsíců jejich počet mírně zvýšil. Podnikání na živnostenský list tak lidé využívají jako vítanou možnost k daňovému úniku.

Zpomaluje výběr daně z přidané hodnoty, kde se proti plánu zatím nepodařily vybrat tři miliardy, u podnikové daně dvě miliardy.

Brusel nehradí, co jsme postavili

Rozhodující výpadek ovšem věští údaje o čerpání evropských dotací. Pokud se přísun evropských miliard nezrychlí a bude pokračovat stejným tempem jako loni, bude koncem roku na příjmech chybět 50 miliard.

V případě eurodotací může ministr financí Miroslav Kalousek s kolegy bilanci ještě zlepšit zvýšeným úsilím při čerpání, případně může některé investice zabrzdit a proplatit až v příštím roce.

Srpnová data však ukazují, že Kalousek investice proplácí rychlejším tempem než loni. Signalizují tak riziko, že přes zpomalení finančních toků z Bruselu musí český stát hradit už dokončené evropské projekty z vlastních zdrojů.

Opět vzorní Slováci

Komplikace s českým schodkem vyniknou ve srovnání s tím, jak rozpočtový deficit hlídá Kalouskův slovenský protějšek Ivan Mikloš.

Český rozpočet drží příjmy i výdaje na loňské úrovni, kdy schodek dosahoval 4,7 procenta HDP. Slováci letos zvýšili rozpočtové příjmy především zásluhou podniků, které odvedly na daních o polovinu víc peněz. Bratislavě se rovněž daří lépe čerpat evropské dotace. Příjmy tak jsou o osm procent lepší než loni, výdaje klesají a schodek se proti loňskému srpnu snížil o čtvrtinu.

Ve srovnání s Bratislavou přesto nedopadá Praha tak špatně. Slovenský rozpočtový deficit loni dosáhl 7,9 procenta HDP. Východní sousedé si tak mohou maximálně slibovat, že se letos dostanou na českou úroveň. 

 

Právě se děje

Další zprávy