Přemnožení podnikatelé. Švarcsystém bere státu miliardy

Tomáš Fránek
30. 8. 2011 19:45
Podnikatelů na hlavní pracovní poměr je nejvíce za osm let
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Brno - Česko zažívá nový rozkvět takzvaného švarcsystému, zaměstnávání na živnostenské listy, který byl ještě před čtyřmi roky trestným činem a kvůli němuž stát přichází o miliardy korun.

Už 847 tisíc lidí v Česku má podle nových statistik Českého statistického uřadu podnikání jako svůj hlavní pracovní poměr. Je to nejvíc od roku 2003. A kromě toho, že tím Česká republika potvrzuje svoje evropské prvenství v počtu podnikatelů, přichází o desítky miliard korun.

Nárůst lidí, kteří jsou z velké části nuceni pracovat jako podnikatelé, hrozí dalšími miliardovými propady ve výběru daní a pojistného i v příštích letech.

Lidé musí mít živnosťák 

"Máme informace o tom, že švarcsystém využívají zaměstnavatelé stále více, na živnostenské listy musí pracovat už i lidé ve veřejnoprávních institucích," uvedl šéf odborového svazu Kovo Josef Středula.

"Přišel šéf firmy a prostě oznámil, že buď budeme živnostníci a on nám dá práci, nebo nás propustí a najde si lidi jinde," uvedl zaměstnanec, který pracuje jako účetní v jedné menší firmě na Zlínsku.

Na první pohled je švarcsystém výhodný pro všechny (tedy kromě státu a jeho pokladny). Lidé platí menší odvody státu, zaměstnavatelé ušetří na odvodech, není tolik nezaměstnaných.

Dlouhodobě se ale systém statisíců zaměstanců-živnostníků nevyplatí. "Lidé, kteří se nechají najímat jako podnikatelé, nemají nárok na dovolenou, na odstupné, na odškodnění při pracovním úraze. A ve velké většině si platí to nejnižší pojištění, státu tak chybí peníze v sociálním a zdravotním pojištění," řekl Roman Konečný z poradenské společnosti Etis.

A lidé, kteří pracují ve švarcsystému, mohou také kvůli nízkým počítat s velmi nízkými důchody. "Už teď začínají brát důchody lidé, kteří patnáct let byli součástí švarcsystému, a diví se, že mají nízké penze," uvedl Středula.

Miliardy budou chybět všem

Podle odborů, které zatím jako jediné spočítali, o co stát rozmach švarcsystému připraví, tak v konečném důsledku na boomu zaměstnanců se živnostenskými listy prodělají všichni.

Pokud by na švarcsystém podle odborů přešlo jen jedno procento zaměstnanců, byl by další dodatečný dopad pro veřejné finance pět miliard korun.

To připouští i státní úředníci. "Kvůli švarcsystému stát přijde na daních a pojistném o 5 až 10 miliard korun ročně," uvedl již dříve náměstek generálního inspektora Státního úřadu inspekce práce Jiří Macíček.

Politici slibují proti švarcsystému bojovat, jejich sliby ale zůstávají spíše jenom  u slov. "Souhlasíme, že proti švarcsystému je potřeba bojovat, ministr práce a sociálních věcí již v této oblasti zvýšil intenzitu kontrolní činnosti," uvedl třeba ve svém blogu ministr financí Miroslav Kalousek.

Ten navrhoval snížení paušálů, to mohlo podle expertů mírně švarcsystém znevýhodnit.

Proti plánů na snížení paušálů ale vystoupil premiér Petr Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy