Za podnikatelské úvěry se zaručí stát, má nové programy

ČTK ČTK
14. 6. 2012 14:07
Podnikatelé budou moci už od pátku získat garance za 1,4 miliardy korun
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Podnikatelé budou moci z nového programu Záruka, který bude vyhlášen v pátek, získat garance za 1,4 miliardy korun k úvěrům dosahujícím celkové hodnoty až dvě miliardy korun. Program připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou.

"Tento program je zaměřen na záruky za bankovní úvěry, aby si i začínající a malé firmy, které nemají vlastní záruky, mohly sáhnout na bankovní úvěry," uvedl ministr průmyslu Martin Kuba. Maximální výše zaručovaného úvěru činí pět milionů korun a doba ručení bude činit nejvýš šest let. Maximální výše záruky byla stanovena na 70 procent jistiny úvěru.

Záruky z nového programu mohou být podle Kuby poskytnuty k investičním úvěrům a úvěrům na pořízení zásob pro projekty například v oblasti průmyslové výroby, stavební výroby, maloobchodu a velkoobchodu.

Proti předchozímu programu Záruka byla tato forma pomoci rozšířena i na malé podnikatele, zatímco dříve se vztahovala pouze na začínající podnikatele. Zvýšena byla letos také maximální výše zaručovaného úvěru z tří na pět milionů korun a snížena cena záruky z 3,1 procenta na 1,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy