Ministr se zbavil šéfa CzechTrade, druhý ho zaměstnal

ČTK ČTK
2. 5. 2012 7:55
Ivan Jukl byl jmenován ředitelem ekonomické sekce ministerstva zahraničí

Praha - Bývalý generální ředitel proexportní agentury CzechTrade Ivan Jukl byl jmenován vrchním ředitelem ekonomické sekce ministerstva zahraničí. Jukl to potvrdil dnešnímu vydání deníku E15.

Jukl má s kolegy z ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) připravovat rozšíření sítě obchodních misí, které je součástí nové proexportní strategie do roku 2020. Nová síť má propojit služby agentur CzechTrade, CzechInvest, České exportní banky či Hospodářské komory.

Strategii na podporu exportu do roku 2020, kterou vypracovalo MPO, vláda schválila v polovině března. Jejími klíčovými body jsou silnější důraz na mimoevropské trhy, aktualizovaná soupiska prioritních a zájmových zemí, kvalitnější nabídka veřejných služeb pro exportéry a zacílení pozornosti na malé a střední podniky. Součástí záměru je i rozšíření sítě obchodních misí, jejichž počet má stoupnout z nynějších 37 na 70.

"Jukla znám z doby, kdy jsme dotáhli do úspěšného konce dohodu o spolupráci obou ministerstev o proexportní podpoře firmám. Má s ní velké zkušenosti a zná firemní prostředí," řekl E15 náměstek ministerstva zahraničí Tomáš Dub.

Jukla, který agenturu CzechTrade vedl od roku 2006, odvolal z funkce ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) 5. dubna.

Serveru iHNed.cz Kuba řekl, že se s Juklem na mnoha bodech nové proexportní strategie neshodl. Prozatímním vedením agentury byl pověřen ředitel odboru podpory exportu MPO Zdeněk Vališ. Podle informací E15 má Vališ mandát do konce letošního roku.

 

Právě se děje

Další zprávy