Za krize investujte do zlata a nemovitostí, radí znalci

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
29. 1. 2009 11:45
Nemovitosti se dlouhodobě vyplatí i přes to, že jejich cena za finanční krize klesá

Praha/Londýn - Opatrnost a touha po jistotě - to jsou hlavní důsledky finanční krize. Investoři akciovým trhům momentálně příliš nevěří a hledají alternativní způsoby, jak dlouhodobě množit své peníze. Co se jim v současnosti nabízí?

Ačkoli si investoři nemohou být ničím jistí, například zlato je v očích lidí tradiční možností, jak se zabezpečit proti riziku.

Hodnota obchodů se zlatem za loňský rok podle International Financial Services London stoupla o 58 procent na celkových 20,2 bilionu dolarů. O toto číslo se postaral především nárůst na počátku roku, kdy se cena zlata vyhoupla na rekordních 1000 dolarů za trojskou unci.

"Nedá se říci, že by zlato bylo aktivem, které roste, když všechno ostatní klesá. Dá se řící spíše to, že to je aktivum, které je ve své ceně relativně stálé, a to nejen vůči akciovým trhům, ale i například vůči měnám," říká analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

Investoři nyní ve světě zlato kupují ve velkém a uskladňují jej v trezorech. "Nevídané záchranné akcie ve světě vyvolávají v investorech obavy ohledně bezpečnosti finančních aktiv, a proto také nakupují ve velkém zlato. Nakupují hedge fondy, komoditní fondy, ale i drobní investoři," říká analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum.

London Bullion Market Association provedla průzkum, podle kterého se řada analytiků domnívá, že zlato letos vzroste minimálně o 17 procent.

Vydělat na nemovitostech je stále možné 

"V současnosti je nutné velmi dobře zvážit investiční horizont investora. Pokud bude peníze potřebovat do roku či dvou let, potom by se měl spíše vyhnout rizikovějším investicím v podobě akcií, komodit, nemovitostí. Jakmile je ovšem investiční horizont delší (5-10 let), potom lze uvažovat i o těchto trzích, přičemž nyní se na mnohých vyskytují pro dlouhodobé investory vynikající příležitosti," upozorňuje Čermák.

Dlouhodobě se podle analytiků vyplatí investovat i do nemovitostí, a to přesto, že jejich cena za finanční krize klesá. Pro dlouhodobé investory, kteří mají nemovitosti za účelem pronájmu, není ale tento pokles výrazným problémem.

Díky situaci na hypotéčním trhu a poklesu poptávky po vlastním bydlení teď rovněž roste poptávka po bydlení nájemném. "To tlačí na růst neregulovaných nájmů, což je pro vlastníky bytových nemovitostí pozitivní," vysvětluje Moravanský. "Z dlouhodobého hlediska je investice do nemovitostí v současné době podle mého názoru výhodná."

Investice do umění: Chce to trpělivost a peníze

Za investici pro zasvěcené je pak považováno umění či víno. Je k tomu ale nutná jistá dávka štěstí, dostatek finančních prostředků, vztah k oboru a s ním spojené znalosti

Foto: Aktuálně.cz

"Tyto investice vyžadují, aby byl dotyčný v oboru dostatečně orientován - každé víno je jiné, každé umělecké dílo je jiné, trh s těmito věcmi je dost nehomogenní, např. s akciovými trhy nesrovnatelný," doplňuje Moravanský. Například investice do umění je sice dlouhodobá, zároveň ale může být relativně riskantní. A to především u mladých autorů, u kterých není jasné, jak se cena jejich děl s dobou vyvine.

Pokud se člověk v oblasti nevyzná nebo si nenechá poradit od odborníka, může prodělat "krize nekrize".

Investoři mají tendenci se k umění obracet v době, kdy jsou akciové trhy nestabilní. Nyní už ale krize začíná pomalu ovládat i toto odvětví. Česka se to zatím příliš netýká, ale poptávka po obrazech ve světě klesá. Například akcie slavné aukční síně Sotheby's za loňský rok klesly o 76 procent, což je více než světové burzy obecně.

Za skutečnou investici "na jistotu" se dá podle Čermáka považovat snad jen vklad v bance za předpokladu, že jsou pojištěné vklady od státu do výše sto procent. "Všechny ostatní finanční trhy procházejí výjimečným obdobím, které jsme neviděli za posledních několik desítek let," dodává analytik.

 

Právě se děje

Další zprávy