Výrobce autozámků FAB je na prodej

24. 10. 2006 18:49
Hradec Králové - Největší český výrobce zámků FAB Rychnov nad Kněžnou prodává výrobu autozámků.

Protože prý o prodeji neinformoval odbory, vyhlásili odboráři stávkovou pohotovost. Mají obavu ze ztráty asi 350 pracovních míst v případě, že by nový majitel výrobu přestěhoval mimo Českou republiku.

Řekl to šéf odborů ve FAB Rudolf Procházka. Vyjádření FAB, která patří švédské Assa Abloy, ČTK zjišťuje.

Česko, nebo Indie?

O prodeji výroby autozámků, které odebírají například automobilky Škoda Auto, Volkswagen a Ford, FAB podle Procházky jedná se dvěma subjekty. Jeden zájemce je podle něj z Česka a druhý z Indie. "Stávková pohotovost neskončí, dokud nebudeme mít v kupních smlouvách garanci, že zaměstnanost bude zachována," řekl Procházka.

Ve FAB celkem pracuje asi 850 lidí, firma tak patří k největším zaměstnavatelům na Rychnovsku. Prodej se týká odštěpného závodu Facea v Dlouhé Vsi u Rychnova nad Kněžnou. Mateřská Assa Abloy je největším výrobcem zámků na světě.

Firma pod tlakem

Po vyhlášení stávkové pohotovosti se podle odborářů přístup FAB změnil. "Způsobilo to vítr v managementu Assa Abloy. Došlo ze strany vedení společnosti a vlastníků k omluvě. Dnes velmi seriózně vyjednávají, zatím pod hrozbou stávky, aby místa byla ochráněna," řekl předseda odborového svazu KOVO Josef Středula. Podle Procházky s odbory nyní jednají švédští majitelé i potenciální kupci.

FAB loni zvýšila zisk o 24 procent na 98,2 milionu korun. Šlo o druhý největší zisk v historii firmy. Tržby podniku vzrostly o osm procent na dosud nejvyšších 926 milionů korun. Vedle produkce autozámků je hlavní náplní firmy výroba stavebních zámků. Firma například dodala zámky pro terminál letiště v Ruzyni, Sazka arenu či pražské objekty firem T-Mobile a IBM.

 

Právě se děje

Další zprávy