Vládci české gastronomie. Deset osobností podle Ekonomu

Ekonomika Ekonomika
20. 12. 2013 8:00
Desítka restauratérů, kteří se zásadně zapsali do moderních dějin tuzemského pohostinství.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jaroslav Pikous Aktuálně.cz

Kdo vládne současné české gastronomii? Týdeník Ekonom přináší desítku restauratérů, kteří se zásadně zapsali do moderních dějin tuzemského pohostinství.

Z toho, že mezi nimi najdeme po jednom Britovi, Norovi, Italovi a Indovi i šest Čechů, se dá odtušit, že česká kuchyně ve své polistopadové éře směle vstřebává prvky té nejlepší světové gastronomické tradice.

Desítku osobností seřadil týdeník Ekonom podle abecedy.

Paul Day (45 let)

Britský šéfkuchař vtrhl do Prahy jako velká voda a velmi rychle si získal pověst energického a schopného šéfkuchaře i podnikatele. Když v roce 2010 otevřel svůj vysněný podnik nazvaný Sansho, doslova během několika měsíců si získal stovky příznivců, kteří oceňovali především jeho unikátní fusion styl spojující evropskou a asijskou kuchyni.

Paul Day
Paul Day | Foto: Matěj Slávik

Paul Day totiž začínal jako řezník v Čínské čtvrti v Londýně, kde získal zkušenosti právě s asijskou kuchyní. Nějaký čas vařil v proslulé restauraci Nobu, pak se ale vydal do Prahy, kde si po úspěchu restaurace Sansho otevřel také vlastní řeznictví s poněkud provokativním názvem The Real Meat Society, které nabízí špičkové maso ze šťastných zvířat (jak tvrdí Day), neboť pocházejí z malých českých farem, neznají stres a nejsou krmena antibiotiky či hormony.

„Otevřeli jsme řeznictví, protože chceme jíst nejlepší maso. A to máme v Čechách. Chceme popřít mýty o tom, že maso je dobré, jen pokud je dovezené z druhé půlky zeměkoule a propagované nadnárodní společností," tvrdí Paul Day a jeho zákazníci mu dávají za pravdu. Jeho chloubou je třeba pálivý džem, který se dělá tři dny.

 

Titus Eliáš (39 let)

Titus Eliáš patří sice k mladší generaci kuchařů, ale rychle se etabloval na pražské gastronomické scéně a v současné době je již spolumajitelem dvou vynikajících restaurací Na Kopci a Na Konci.

Už po skončení školy měl štěstí na dobré podniky, neboť vařil například ve špičkové restauraci Ranjiva Suriho Circle line na Malostranském náměstí, později vyrazil do Německa za slavným českým kuchařem s michelinskou hvězdou Jiřím Pospíšilem.

Titus Eliáš
Titus Eliáš | Foto: Jan Schejbal

Po návratu z ciziny si společně s manažerem Janem Turkem otevřel restauraci Na Kopci, která se zařadila mezi nejpopulárnější podniky v metropoli, neboť nabídla špičkové pokrmy známé především z fine dining restaurací za velmi přívětivé ceny. V loňském roce pak oba mladí nadšenci otevřeli další podnik Na Konci.

Oblíbenou specialitou Tita Eliáše je tatarský biftek, se kterým bodoval už Na Kopci. Jeho nová verze, podávaná nyní Na Konci, je ovšem ještě rafinovanější, neboť kombinuje syrové hovězí maso s pečenými foie gras. Osobně si však ještě více pochutná na tygřích krevetách s červeným kari.

 

Václav Frič (40 let)

Velký milovník a propagátor klasické české kuchyně má za sebou bohatou kuchařskou kariéru, během níž vařil v řadě vyhlášených restaurací od slavného Rybího trhu až po Alcron. Významnou kapitolou Fričovy kariéry bylo též účinkování v Pražském kulinářském institutu, kde vedl mnoho oblíbených kurzů. A protože jako každý špičkový kuchař toužil po vlastním, před nedávnem si otevřel restauraci Na Pekárně v Čakovičkách, která si i přes svoji náročnější lokaci za Prahou okamžitě získala množství nadšených hostů.

Václav Frič
Václav Frič | Foto: Martin Svozílek

Frič klade důraz na klasické české hity připravené z perfektních surovin, díky tomu jsou jeho svíčková či buchty s mákem naprosto neodolatelné. Osobně miluje hlavně pečenou kachnu s červeným zelím a bramborovým knedlíkem. Ve své restauraci vaří výhradně z čerstvých surovin, přičemž každý den připravuje nové menu. Obdivuje Zdeňka Pohlreicha, který je pro něho největším českým kuchařem současnosti. „Dobrý kuchař se o vás musí dokonale postarat, dát vám dobře najíst a přidat k tomu také lidský kontakt. Pak je to člověk, který rozdává lidem štěstí," vysvětluje svoji kuchařskou filozofii.

 

Nils Jebens (51 let)

Norský restauratér Nils Jebens pochází z Oslo, do Prahy dorazil už v roce 1992, tehdy jako zástupce ředitele rakouského kasina. Praha mu učarovala, a tak se o dva roky později rozhodl založit zde se svým společníkem jednu z prvních fine dining restaurací v metropoli. Legendární restaurace Kampa Park byla otevřena již v roce 1994 a dodnes patří mezi nejoblíbenější luxusní restaurace v metropoli. Na přelomu tisíciletí se osamostatnil a získal do své skupiny nové akvizice - otevřel romantickou Hergetovu Cihelnu, převzal legendární La Provence (ta je již bohužel uzavřená) a také restauraci Bazaar v Nerudově ulici, která se změnila na steakhouse Cowboys.

Nils Jebens
Nils Jebens | Foto: Jan Rasch

Osobně si pochutná na královském burgeru v Hergetově Cihelně či jahodovém "kapučínu" v Kampa Parku, miluje plzeňské pivo, které se pro něho stalo téměř kultovní záležitostí, a také kachnu, kterou mu připravuje jeho česká manželka. Nils Jebens rád pije moravská vína, mezi jeho oblíbené značky patří Hort, Mádl, Sonnberk či Tanzberg. Ve volném čase navštěvuje špičkové světové restaurace a také se věnuje extrémnímu lyžování z vrtulníku.

Zbývajících šest osobností české gastronomie najdete v aktuálním čísle týdeníku Ekonom, kde si můžete přečíst kompletní článek.

---------------------------------------------------------------------------

Jaké jsou trendy v současném vaření?

S kým byste neměli rozhodně chodit na večeři?

A jak se Česko "provařilo" od socialistických čtyřek k michelinským restauracím?

To a mnohem více najdete v aktuální osmatřicetistránkové příloze týdeníku Ekonom. Společně s profily všech deseti nejslavnějších jmen moderní české gastronomie. K dostání na obvyklých místech.

Přečíst si ho můžete i na iPadu a iPhonu nebo na zařízeních se systémem Android.

 

Právě se děje

Další zprávy