Vinaři sedí na obřích zásobách plynu, Česku na dohled

Tomáš Fránek
25. 11. 2011 12:45
Společnost OMV objevila u hranic s Českem obří ložisko plynu
Foto: Reuters

Brno/Poysdorf - Vinaři z rakouského okresu Poysdorf těsně u hraníc s Českem mají svoje pozemky na obřích ložiscích plynu.

Společnost OMV, která lokalitu zkoumala, uvedla, že jsou v ní zásoby na 30 let a že bude hledat technické možnosti jak plyn vytěžit. Nejde totiž o klasické ložisko, ale o zásobárnu břidlicového plynu, tedy suroviny, která se získává přímo z podloží.

"Můžeme potvrdit, že jde o velké zásoby," uvedl mluvčí firmy s tím, že na základě nové geologické studie firma plánuje informační akce pro veřejnost, které by lidi v převážně zemědělské lokalitě měly informovat o možnostech těžby.

Nebezpečná těžba?

Těžba břidlicového plynu má totiž zatím poměrně velké dopady na životní prostředí.  Je třeba daleko více vrtů než u těžby klasického zemního plynu. Do vrtu se navíc pod velkým tlakem vstřikují chemikálie a další komponenty jako písek, aby se plyn uvolnil z horniny.

 

Nejzávažnější ekologické dopady takové těžby se týkají možného zamoření povrchových vod.

V USA se objevily zprávy o úniku zemního plynu z vodovodních kohoutků v domácnostech, uvedl deník Financial Times při informacích o chystaných plánech na těžbu břidlicového plynu v Německu a Polsku.

Proti těžbě u Poysdorfu se už vyslovil rakouský ministr životního prostředí Niki Berlakovich.

Celkově se odhaduje, že v Evropě se nachází zásoby v objemu 624 bilionů kubických stop břidlicového plynu plynu (v přepočtu zhruba 17,67 bilionu metrů krychlových plynu). To by mohlo evropskou poptávku v současné velikosti uspokojovat dlouhých 60 let.

Česká geologická služba už kvůli břidlicovému plynu zpracovala výhled pro ministerstvo životního prostředí.

Možná ložiska břidlicového plynu jsou v okolí Berounky nedaleko Prahy. Bohaté zásoby se skrývají ale také pod celou Moravou.

O povolení k průzkumu zatím žádají dvě pobočky zahraničních firem. Basgas Energia chce prozkoumat ložiska v okolí Berouna a na Trutnovsku, Cuadrilla Morava chce prozkoumat takzvané Meziříčí a zůstává ještě další možné ložisko na jihu Moravy.

Česko hledá zásoby

Společnost MND, která patří Karlu Komárkovi, zase plánuje chce otevřít nová ložiska zemního plynu mezi Mikulovem na Břeclavsku a Kyjovem na Hodonínsku. Těžba začne zřejmě v roce 2014, v hloubce kolem pěti kilometrů by se mohly nacházet desítky miliard metrů krychlových plynu. Informovaly Lidové noviny.

Projekt si vyžádá miliardové investice, MND proto hledá spoluinvestory. Podle odborníků je však těžba v tak velké hloubce riziková a mohla by skončit zklamáním.

 

Právě se děje

Další zprávy