Nord Stream připraví Česko o miliardy za tranzit plynu

Tereza Holanová Tereza Holanová
17. 11. 2011 15:40
Česko přepraví méně suroviny, část plynu si totiž Němci odeberou přímo
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nový plynovod Nord Stream sice přivede plyn i do Česka, domácí přepravce ale zároveň přijde o peníze, varuje deník The Prague Post. Podle něj skupina Net4Gas, která v Česku tranzit ruského plynu zajišťuje, ročně vydělá až o 5 miliard Kč méně.

Chystaný projekt Gazela, do něhož plyn z Nord Streamu poteče, má totiž nižší kapacitu než současný plynovod Bratrství, kterým proudí ruský plyn na západ přes Ukrajinu, Slovensko a Česko.

Tím se ročně do ČR dostane zhruba 50 miliard metrů krychlových plynu, 80 procent suroviny pokračuje dál do Německa. Podle serveru Energostat Česko přepraví na západ více než 30 miliard metrů krychlových plynu ročně.

Přepravené množství klesne

Gazela zvládne přepravit pouze 30 miliard m3. Lze tedy očekávat, že se tržby za tranzit sníží. Do části Německa se totiž plyn z Nord Streamu dostane mimo jiné ještě předtím, než přiteče na území Česka.

Objem plynu, který Česko aktuálně připravuje z východu, se přitom s nejvyšší pravděpodobností sníží. Nord Stream Německo totiž postavilo právě proto, aby nahradilo současný způsob dodávek. Ten je především kvůli ruským sporům s Ukrajinou nestabilní.

Jak se přesně přechod na "severní cestu" do tržeb Net4Gas promítne, zatím známé není - firma ještě nezveřejnila, kolik za přepravu Gazelou vydělá a jak se změní výnosy z tranzitu přes Bratrství.

"Jedná se o přesměrování toků plynu, který nemá přímou souvislost s ukazatelem zisku," uvádí společnost na svých stránkách. Jakoukoliv změnu v přepraveném množství ale pocítí, v současné době se tržby za tranzit podílejí na zisku rozhodující měrou.

Z účetní závěrky Net4Gas vyplývá, že společnost od zahraničí v letech 2009 a 2010 za tranzit vydělala 7,3, respektive 7,79 miliardy korun.

Ukrajina a Slovensko dopadnou ještě hůř

Jak ale The Prague Post připomíná, Česko skončí z tranzitních zemí nejlépe - Slovensko a Ukrajina žádnou Gazelu mít nebudou. Odhadované ztráty se tu proto budou pohybovat ještě výš.

Například Ukrajina utržila v roce 2009 za tranzit zhruba 2,7 miliardy euro (což je 69,1 miliardy Kč), čímž pokryla téměř třetinu vlastních plateb za zemní plyn. (pozn.: Příjem za tranzit jsme spočítali z údajů o přepraveném zboží, přibližné délce tranzitní sítě a poplatku za přepravu tisíce metrů krychlových.)

O diverzifikaci dodávek Rusko a západní země usilují právě proto, aby se vyhnuly tranzitním zemím a snížily tak riziko, že část Evropy se ocitne bez plynu.

Plynovod Nord Stream začal dodávat surovinu začátkem tohoto měsíce z ruského Vyborg do německého Greifswaldu. Zde se napojuje na plynovod Opal, který vede přes východní Německo na českou hranici - kde na něj naváže zmiňovaná Gazela. Ta by měla být dokončená koncem roku 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy