Vinaři se radují. Zima byla konečně taková, jaká má být

ČTK ČTK
3. 4. 2013 15:28
Jediné potíže by mohly po zimě nastat u výsadby nových vinic, půda je stále zmrzlá
Foto: Naďa Straková

Brno - Dlouhá zima a její charakter přeje moravským vinicím. Vinaři si chválí absenci extrémně nízkých teplot, dostatečné množství srážek a dlouhotrvající sněhovou pokrývku. Uvedl to tajemník Svazu vinařů Martin Půček. Zpoždění ale může mít kvůli zmrzlé půdě jarní výsadba vinic.

"Letošní přezimování révy se dá nazvat učebnicovou ukázkou toho, jak by si to vinaři přáli," uvedl Půček. Podle předpovědi počasí navíc prý letos nedojde k předčasnému zahájení vegetace, jak tomu bylo v loňském roce. Réva standardně raší v druhé polovině dubna, což je reálné i pro letošní lok.

"Problém se může vyskytnout v případě jarních výsadeb nových vinic, neboť je neustále zmrzlá půda a bude zde časový skluz," uvedl Půček.

Letošní zimu si pochvaluje i ředitel Vinařství Lahofer Petr Chaloupecký. "Na Znojemsku letos nebyly, tak jako vloni, enormní mrazy pod minus osmnáct stupňů Celsia, které už vinicím vadí. Pokud se tedy po očekávaném oteplení nevrátí mrazíky, které by vinice mohly ještě poškodit, budeme moci letošní dobu vegetačního klidu hodnotit jako velmi uspokojivou," uvedl Chaloupecký.

Zatím ale prý není jasné, jak se keře vinné révy vzpamatují z nepříznivého počasí v loňském roce, extrémního sucha a zimních a jarních mrazů.

Ceny vína rostou

Především nenadálé květnové mrazy loni snížily řadě vinařům výnosy z vinic. Největší výrobci proto letos začali zdražovat. Růst cen jíž dříve potvrdily velké vinařské firmy jako Znovín Znojmo, Bohemia sekt nebo Templářské sklepy Čejkovice.

Podle tajemníka Svazu vinařů Martina Půčka lze u vína očekávat navýšení cen až o deset procent. Zdražování v tuzemsku také kopíruje situaci jinde v Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy