Veterináři zdraží maso na pultech

Petr Havel (spolupracovník redakce)
31. 10. 2006 23:00
Praha Zdražení veterinárních prohlídek a také rostoucí ceny krmiva s nejvyšší pravděpodobností zdraží od příštího roku maso.
Foto: Aktuálně.cz

Dosavadní praxe, podle níž počátkem kalendářního roku spotřebitelské ceny masa a masných výrobků v tuzemských obchodech klesají, nebude podle všeho v příštím roce platit.

Od prvního ledna 2007 se totiž na základě direktivy Evropské unie v Česku zvýší až o 30 procent ceny za veterinární prohlídky jatečných zvířat.

Dosavadní poplatky je Česko povinné dorovnat alespoň na minimální úroveň, kterou Brusel vyžaduje. V praxi to znamená, že veterinární prohlídka jednoho kusu skotu vyjde místo dosavadních 83 korun na 141 korun, u prasat o hmotnosti do 25 kilogramů vzroste poplatek z deseti korun na 14,10 koruny a prasat o hmotnosti nad 25 kilogramů z 25 korun na 28,21 koruny.

Foto: Aktuálně.cz

Naopak prakticky stejné zůstanou poplatky v případě kozího a skopového masa a zhruba na polovinu klesnou taxy za veterinární prohlídky drůbeže (z 0,33 koruny na 0,141 koruny).

Podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Jaromíra Klouda tak vzrostou středně velkému tuzemskému zpracovateli masa ročně náklady asi o milion korun.

"Proto bych byl rád, kdyby se nárůst nákladů podařilo jednotlivým podnikům promítnout do svých cen," říká Kloud.

Zpracovatelům navíc vadí, že podle tuzemského návrhu příslušné vyhlášky si musí za veterinární prohlídky o víkendech dvojnásobně připlatit, což unijní legislativa přímo nenařizuje.

Proti tomu se ale ohrazují veterináři. "Zvýšené poplatky za víkend a za porážky mimo schválenou pracovní dobu jsou nepochybně logické a tato praxe trvá již od roku 1999," zdůrazňuje mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Schválená pracovní doba je podle jeho slov v různých regionech různá, nejde tedy o jednotnou pracovní dobu například do čtyř hodin odpoledne. "Navíc je o víkendech porážek minimálně," tvrdí Duben.

Veterinární prohlídky samy o sobě by ceny masa asi neposlaly prudce vzhůru, protože i sami zpracovatelé přiznávají, že nejde o "horentní sumy", nicméně v celé Unii a tedy i v Česku rostou po letošních žních ceny krmných obilovin, z nichž se vyrábí krmivo pro hospodářská zvířata.

V současné době jsou oproti stejnému období loňského roku ceny krmného obilí vyšší zhruba o třetinu, rostou i ceny krmných směsí, a tím opět rostou náklady na produkci masa všeho druhu.

Foto: Profimédia
Nízká úroda obilí zdraží pečivo - Cena pečiva poklesla, hlásí statistický úřad. Jenže s ohledem na letošní úrodu obilí jde jen o přechodný stav.

Zpracovatelé masa nicméně zatím o navýšení cen s obchodníky nejednají. "Zatím nemáme od výrobců žádné signály o možném růstu cen masných výrobků. Pokud takové požadavky přijdou, jsme o tom samozřejmě připraveni jednat," konstatuje například generální ředitel obchodní sítě Interspar Martin Hruška.

Představitel Intersparu nicméně nesouhlasí s názorem šéfa zpracovatelů masa Klouda, podle něhož mají tuzemští výrobci "největší obavy z toho, že si levnější maso budou postupně stále více dovážet do svých sítí ze zahraničí sami prodejci".

"Interspar každopádně preferuje kvalitu, a to i v případě, kdy je výrobek o něco dražší, protože nechceme jít cestou méně kvalitního zboží za nízké ceny. Takže prioritou není země původu," tvrdí Hruška.

 

Právě se děje

Další zprávy