Ve Spolaně byly objeveny další dioxiny

Tomáš Fránek
23. 3. 2007 0:00
Brno - V neratovické chemičce Spolana je o třetinu víc nebezpečných dioxinů, než předpokládal původní projekt na jejich likvidaci. Bude se kvůli nim bourat další budova.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vyplývá to z oznámení zaslanému ministerstvu životního prostředí společností BCD, která se na likvidaci dioxinů podílí.

Dioxiny se totiž objevily i v další budově, které se původní projekt likvidace nebezpečné látky netýkal a která sloužila například k výrobě desinfekčních prostředků. Budova je už několik let prázdná, o její likvidaci rozhodla Česká inspekce životního prostředí.

Náklady na "vyčištění" areálu tak znovu vzrostou.

Další tisíc tun odpadu

"Zjištěné znečištění je vázáno především na vnitřní omítky, vnitřní povrchy betonových konstrukcí, vnitřní ocelové konstrukce, betonové podlahy," uvedla firma v oznámení.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Jaká byla situace ve Spolaně před rokem.

Původní zvažované množství asi třiceti pěti tisíc tun materiálu obsahujícího dioxiny se zvýší až o dalších deset tisíc tun, vznikne i dalších šest tisíc tun odpadu, který skončí na skládce.

Při likvidaci nově objevených dioxinů firma utěsní všechna okna, dveře a větrací otvory plastovými deskami a emise se tak nebudou šířit z budovy ven. "U této budovy je zamořeno vnitřní vybavení," potvrdil deníku Aktuálně.cz náměstek středočeského hejtmana Vilém Žák.

Co jsou dioxiny

  • Dioxiny jsou látky nebezpečné i ve stopovém množství, vznikající například při spalování odpadu obsahujícího chlórované látky či jako vedlejší produkty v chemické výrobě, kde se používá chlór (při výrobě pesticidů, bělení papíru chlórem apod.)
  • V již velice malých dávkách způsobují hormonální poruchy a ohrožují reprodukci živočichů včetně člověka (například negativně ovlivňují mužskou plodnost).
  • Mají na svědomí poškození imunitního systému a některé z nich způsobují rakovinu. Díky své chemické stabilitě setrvávají dlouho v prostředí a "putují" proto i tisíce kilometrů od zdrojů svého původu. Nerozpouštějí se ve vodě, ale v tucích, na které se vážou.

K odstranění dioxinové zátěže firma používá speciální nespalovací metodu, při které se odpad zahřívá na teploty vyšší než 600 stupňů a přitom se dioxiny odpařují nebo rozpadají na jednodušší části.

Následně se tyto látky chemicky rozloží v neškodné produkty ve speciálním reaktoru.

Stejnou metodou se tak likvidovala například zemina s PCB u chemičky Dow Chemicals nebo na Novém Zélandu půda s pesticidy, dioxiny a čistými chemikáliemi.

Sanace nejvíce kontaminovaných částí areálu dioxiny začala naplno loni v květnu. Konečná úprava areálu je plánovaná do konce roku 2008, tento termín by nemělo ohrozit ani navýšení množství odpadů, které se musí zlikvidovat.

Miliardy za dědictví komunismu

Náklady na sanaci, kterou hradí stát, jsou odhadnuty na 2,71 miliardy korun.

Sanaci řídí firma Sita CZ ve spolupráci se společností BCD CZ. Ta je společným podnikem britské TCSR a české Sita CZ, která patří do francouzské skupiny Suez.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nebezpečné dioxiny a další jedovaté látky vznikly jako vedlejší produkt při výrobě pesticidů a herbicidů ve Spolaně v 60. letech minulého století.

Nejvíce k jejich vzniku docházelo v letech 1965-68 při výrobě nebezpečného herbicidu 2,4,5-T, který proslul jako součást defoliantu známého jako Agent Orange, který používala americká armáda během války ve Vietnamu.

V roce 1968 firma provoz zastavila po zjištění vážných zdravotních potíží řady zaměstnanců. Pozdější studie potvrdily, že jsou zde vysoké koncentrace dioxinů a chlorovaných uhlovodíků.

Likvidovat se bude i zamořený objekt staré amalgámové elektrolýzy.

Amalgám i podzemní voda

Sanace objektu by podle rozhodnutí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) měla být hotova do konce roku 2011, práce však nezačaly minulý rok, jak se původně plánovalo.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V roce 2003 vybralo ministerstvo financí ve výběrovém řízení pro sanaci staré amalgámové elektrolýzy firmu TCHAS Ostrava, která měla sanaci provést za 634 milionů korun.

Ta ale zhruba před rokem prodala projekt společnosti Geosan Group, čímž se zahájení sanace oddálilo."Objevily se tam také dioxiny, proto se nyní jedná o tom, jak postupovat," řekl Aktuálně.cz Žák.

Ve Spolaně se připravuje také sanace znečištěných podzemních vod. Ta začne do dvou let, bude stát řádově 500 až 600 milionů korun a potrvá zřejmě 15 let. Oba tyto projekty si vyžádají náklady ve výši stovek milionů korun.

Spolana patřila do skupiny Unipetrol. Ten loni v říjnu prodal Spolanu polské chemičce Anwill za 640 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy