Ze Spolany mizí nebezpečné látky

Tomáš Fránek
24. 1. 2006 14:38
Praha - Ze Spolany Neratovice, jednoho z největších znečišťovatelů v zemi, zmizí do dvou let dva objekty zamořené nebezpečnými chemikáliemi včetně rakovinotvorných dioxinů.

Náklady na sanaci převyšují dvě a půl miliardy korun. "Kontaminace dvou budov v neratovické Spolaně patří rozsahem a typem jednoznačně k největším v Evropě," uvedl náměstek středočeského hejtmana Vilém Žák.

Dioxiny jsou starým hříchem Spolany

Dioxiny ve Spolaně, které jsou následkem výroby herbicidů a dalších chemických přípravků zejména v šedesátých letech minulého století, patří k nejvážnějším starým ekologickým zátěžím v Česku.

Odstraněno bude 35 tisíc tun materiálů

Projekt likvidace nebezpečných látek, který už byl použit například při podobné sanaci v Mexiku,  počítá s odstraněním zhruba 35 000 tun různých druhů materiálů, které obsahují dioxiny a další chlorované uhlovodíky. Zamořené objekty, které jsou nyní pod speciálním krytem zabraňujícím úniku prachu do okolí budou zcela rozebrány a rozdrceny na části, které budou zahřívány až na 650 stupňů Celsia. Vlastní sanace začne v květnu a musí skončit do konce roku 2008. Kontaminující látky se během zahřívání oddělí a změní na několik stovek litrů olejového koncentrátu. Koncentrát bude ve speciálním reaktoru BCD detoxikován do té míry, že bude převeden do podoby neškodných látek. Celá operace se uskuteční přímo na místě.

Unikátní projekt kontrolují experti z VŠ

"Zařízení BCD ve Spolaně je asi největším budovaným projektem svého druhu na světě," řekl dnes George Hamilton, generální ředitel britské společnosti TCSR, která se na projektu podílí. Podle něj je tento projekt mimořádný svým rozsahem, vysokou koncentrací škodlivin v této lokalitě, ale i neobvyklou mírou bezpečnostních opatření.

Středočeský kraj si najal odborníky z Vysoké školy chemicko-technologické, kteří na průběh sanace dohlíží. Za odborný dohled kraj zaplatil dva miliony korun. "Práce jsou prováděny na vysoké profesionální úrovni a nijak negativně neovlivnily bezprostřední ani vzdálenější okolí továrny,"  řekl Martin Kubal z Vysoké školy chemicko-technologické. Případný škodlivý vliv této akce na zdraví zaměstnanců mají odhalit pravidelné, velmi důkladné zdravotní prohlídky.

Projekt sanace vyvolával mnohé spory

Provoz chemičky a plány na sanaci kontaminovaných objektů provázely spory a soudní jednání. Největší vlna protestů proti chemičce se objevila po záplavách v roce 2002, kdy z podniku uniklo mnoho tun chemických látek. Projekt sanace ve Spolaně byl důvodem pro spor bývalého šéfa společnosti Unipetrol, kam Spolana patří, Pavla Švarce s hnutím Děti země. Ty Pavla Švarce vyhlásili za Ropáka roku 2002. Podle nich Švarc v roce 2002 v Neratovicích nepostupoval v souladu se zákonem při sanaci dioxiny napadené budovy. Policie a Úřad na ochranu hospodářské soutěže ale žádné porušení zákona neprokázaly. Krajský soud v Brně nařídil Dětem země, aby se Pavlu Švarcovi omluvili.

Kvůli sanaci starých ekologických zátěží vedlo se zaniklým Fondem národního majetku soudní spor také hnutí Greenpeace. Ekologové kritizovali, že byla vybrána firma bez vypsání mezinárodního výběrového řízení.

Ve Spolaně by kromě likvidace "dioxinových" částí mělo dojít k sanaci i kontaminovaných spodních vod. Hlavní riziko představuje znečištění vod velkými koncentracemi chlorovaných uhlovodíků a jejich šíření i do přiléhající přírodní rezervace. Sanace vod má začít asi za dva roky, potrvá až patnáct let a bude stát více než půl miliardy korun.


 

 

Právě se děje

Další zprávy