Unipetrol prodává Spolanu, kupují Poláci

Redakce EKO, ČTK
27. 10. 2006 10:06
Praha - Unipetrol podepsal smlouvu s polskou chemičkou Anwil o prodeji svého 82procentního podílu v neratovické Spolaně.

Kupní cena převyšuje 640 milionů korun. Byla také zajištěna splátka zhruba 660 milionů korun, které Spolana dluží Unipetrolu. Unipetrol to zveřejnil v tiskové zprávě před dnešní tiskovou konferencí.

Unipetrol, který patří polské firmě PKN Orlen, ale tuzemskou Spolanu neprodává nikomu cizímu. Polská chemička Anwil totiž patří také do skupiny Orlen.

Jednání od ledna

O možném spojení těchto dvou částí mluvila firma PKN Orlen již v lednu, kdy se poprvé začalo uvažovat o prodeji Spolany Neratovice.

Kromě Unipetrolu má svůj podíl ve Spolaně i přímo mateřská firma PKN. Továrnu v Neratovicích tak budou téměř stoprocentně ovládat Poláci.

Prodej akcií spolčené firmě Anwil ale považují menšinoví akcionáři Unipetrolu za nefér. Obviňují ho totiž, že odprodej napojeným společnostem nezaručuje nejlepší možnou cenu a není zaručeno, že transakce proběhne dostatečně transparentně.

Logo společnosti Unipetrol
Logo společnosti Unipetrol | Foto: Unipetrol

Anwil je největším producentem PVC na území našeho severního souseda. Téměř 85 procent vlastní Orlen a pětiprocentní podíl si uchovalo i ministerstvo financí.

Spolana měla loni čistý zisk 183 milionů korun proti 118 milionům korun v roce 2004. Je to její nejlepší výsledek v posledních deseti letech. Tržby zvýšila meziročně z 5,1 na 5,7 miliardy korun.

Dlouhodobé závazky firmy představovaly ke konci loňského roku sumu 189,6 milionu korun a krátkodobé závazky 2,613 miliardy korun. Spolana je jediným českým výrobcem PVC a plastů pro další zpracování. Zaměstnává přes 1000 lidí.

Další k prodeji

Stejně jako Spolana "nezapadá do plánů" polského majitele Unipetrolu, tak i Kaučuk a.s. zřejmě brzy přejde do rukou nového vlastníka.

O Kaučuk vyjádřila již dříve zájem společnost Agrofert podnikatele Andreje Babiše. S PKN Orlen již před privatizací Unipetrolu podepsal smlouvu o získání 100 procent v Kaučuku za zhruba 57,9 milionu eur (1,6 miliardy korun).

PKN Orlen však nyní považuje smlouvy za nevýhodné a podíl chce prodat za vyšší cenu. Je možné, že spor budou firmy řešit arbitráží.

Novým nabyvatelem by se mohla stát další polská firma Dwory.

Podle analytiků je prodej Kaučuku důležitý pro strategii Unipetrolu, který se chce zbavit aktiv mimo hlavní podnikání. Výrobci syntetické gumy Dwory má koupě Kaučuku pomoci překlenout špatné výsledky posledních let.

 

 

Právě se děje

Další zprávy