Ve hře o miliardy pro Diag dává naději spor s Petrcíle

Adam Junek
20. 8. 2008 11:56
Stát má ke všemu nárok na jedno kolo navíc

Praha - Devět miliard, které stát prohrál v arbitráži se společností Diag Human, nakonec nemusejí daňoví poplatníci vůbec zaplatit.

Jistou naději dává případ vleklého sporu s firmou Petrcíle, který skončil na počátku letošního roku.

Ještě podstatnější šanci pak představuje právě přezkum, který dnes projednává vláda.

Čtěte více:
Stát prohrál arbitráž s Diag Human. Zaplatí 9 miliard
Věta za miliardy: To je kauza Diag Human

"Je to sice neobvyklý postup, leč zákon o arbitrážích umožňuje sjednat si dvouinstanční řízení před arbitry. Tedy první řízení a pak přezkum," uvedl pro deník Aktuálně.cz renomovaný právník Radek Pokorný, který je rozhodcem Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře.

Vše se rozjede nanovo

V zásadě jde o tradiční odvolání jako v případě soudního procesu. Stanoví se noví arbitři, kteří rozhodují zcela nezávisle na předchozím verdiktu. Tudíž výsledek může být velmi lehce zcela opačný, než při prvním řízení.

"Důležité je, zda mají strany dohodnuté kompletně celé nové řízení i s dokazováním, nebo se použijí důkazy z prvního projednávání," doplňuje Pokorný.

Ani případná prohra ve "druhém kole" nemusí být definitivní. Český právní řád totiž umožňuje výsledek vnitrostátní arbitráže napadnout. Respektive je možné napadnout procesní chyby. Důvody jsou k tomu tři: podjatost arbitrů, neexistence arbitrážní doložky a překročení kompetencí. Samotné rozhodnutí, i kdyby bylo sebenesmyslnější napadnout nelze.

A právě v případě první arbitráže se společností Petrcíle, kterou vedl kontroverzní ostravský podnikatel Radim Masný, se státu podařilo výsledek arbitráže zvrátit u soudu.

Miliardy Petrcíle nedostala

Arbitři přiřkli Petrcíle přes dvě miliardy odškodného. Spor se vedl kvůli akciím bývalé Nové Huti Ostrava (dnes ArcelorMittal). Petrcíle si nárokovala bezmála čtrnáctiprocentní balík, který stát manažerům v 90. letech přislíbil, když firmu dostanou z problémů. Nové Huti se však nedařilo a Fond národního majetku nakonec akcie odmítl vydat.

"Tehdy se šlo rovnou k soudu. Přezkum se nekonal," připomněl Radek Šnábl, který má na ministerstvu financí na starosti arbitráže.

Právníci státu u soudu uspěli s tvrzením, že arbitři překročili své pravomoce tím, že neměli o odškodném rozhodovat.

Vše se pak vrátilo na začátek. Petrcíle změnila majitele a arbitrážní řízení se rozjelo na novo. Tentokrát požadovaly šest miliard odškodného.

Arbitři rozhodli, že stát musí společnosti Petrcíle akcie prodat za necelou miliardu korun, ale odškodné firmě nepřiřkli.

Čtěte dále:
Česko vyhrálo spor s ArcelorMittal. Ušetří 11 miliard
Petrcíle miliardy nedostanou. Akcie získá Kellner
Ekologové zažalovali ostravský Mittal. Za zplodiny
Samaddar nastupuje do čela ostravského Mittalu

 

Právě se děje

Další zprávy