Petrcíle miliardy nedostanou. Akcie získá Kellner

aju, ina
22. 1. 2008 17:00
Stát inkasuje za akcie Mittalu zlomek tržní hodnoty

Praha - Hrozba miliardové platby ze státní kasy kvůli privatizaci ostravské Nové Huti je podle informací deníku Aktuálně.cz zažehnána. Stát ve vlekoucím se sporu totiž bebude muset vyplácet náhradu společnosti Petrcíle, kterou má ovládat finančník a miliardář Pavel Tykač.

Petrcíle požadovala již v druhém arbitrážním sporu 6,5 miliardy korun. Podle původních smluv totiž měla dostat asi 14procentní podíl ve zprivatizované Nové Huti, nyní ArcelorMittal Ostrava. Stát to ale odmítl.

"Arbitráž rozhodla, že žádné miliardy stát platit nemusí, to je důležité. A pokud chce společnost akcie získat, musí za ně státu zaplatit tržní cenu," řekl deníku Aktuálně.cz Radek Šnábl, který má na ministerstvu financí na starosti arbitrážní spory.

Kauza Petrcíle

  • 1996: Stát svěřil Novou huť do rukou manažerů. Jejich firma Petrcíle dostala procento akcií huti a opci na dalších 15 procent.
  • 2000: Stát vypověděl smlouvu, Petrcíle kupuje Radim Masný.
  • 2004: Arbitráž přiřkla Petrcíle odškodné 2,1 miliardy korun.
  • 2005: Vrchní soud případ vrátil na začátek. Petrcíle kupuje Tykačem ovládaná Zuglite Investments. Petrcíle podává novou žalobu kvůli vypovězení smlouvy, tentokrát žádá o náhradu 5,8 miliardy plus úroky.
  • 2008: Arbitři zamítli návrh Petrcíle na odškodnění. Firma si může koupit akcie za tržní cenu.

Není to ale jednoznačné vítězství státu. Tržní hodnotou je totiž myšlena nejvyšší tržní hodnota, kterou ve své době požadoval za akcie někdejší Fond národního majetku. Jde tak podle informací deníku Aktuálně.cz o sumu, která nedosahuje ani miliardy korun. Podíl má ale současnou tržní hodnotu vyšší - podle odhadů něco mezi 6,5 až osmi miliardami korun.

Vítězem je Kellner

"Mým cílem bylo neprohrát těch necelých sedm miliard. Jako bonus ještě má stát šanci získat sumu v řádu stamilionů korun. Jde také o velmi důležité psychologické vítězství. Konečně stát není jako ten kašpárek, na němž lze každou chvíli vysoudit miliardy," uvedl Šnábl.

Česko by ani v případě, že by mu akcie zůstaly nezískalo tržní hodnotu. Podle privatizačních dohod s Mittalem by podíl připadl jemu, a to podle informací deníku Aktuálně.cz za tehdejších privatizačních podmínek.

Vítězem, jak se zdá, bude nakonec finanční skupina PPF Investments, navázaná na nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Ta totiž podle všeho získala opci na akcie od Tykačem ovládané firmy Petrcíle.

"V návaznosti na rozhodčí nález rozhodčího soudu PPF Investments prohlašuje, že má a hodlá uplatnit opci na nákup 1 719 881 kusů akcií ArcelorMittal Ostrava a.s.," uvedl Jan Piskáček, mediální zástupce PPF Investments. Podrobnosti sdělit odmítl.

Nejdražší současný spor:

Foto: Aktuálně.cz
Stát zažaloval ČSOB o 27 miliard kvůli IPB
Foto: Aktuálně.cz
Ostrý spor státu a ČSOB si dává zimní spánek

Právě tento počet akcií odpovídá inkriminovanému podílu bezmála 14 procent. OVládne tak balík akcií, o nějž už léta usiluje ocelárenský magnát Lakšmí Mittal. Podle informací deníku Aktuálně.cz může PPF Investments připravovat i nějakou formu spolupráce s ocelárenským impériem.

Spor se vleče léta

Celý případ se vleče od poloviny 90. let, kdy se stát snažil privatizovat Novou Huť.

Firmu Petrcíle založili v roce 1996 tehdejší manažeři Nové huti. Vláda Václava Klause přiznala jejich firmě předkupní právo na patnáct procent akcií podniku. Jenže pak se huť dostala koncem devadesátých let do potíží a stát smlouvu s Petrcíle jednostranně vypověděl.

Pak na scénu nastoupili kontroverzní podnikatelé. Nejdříve manažeři Petrcíle prodali opavskému podnikateli Radimu Masnému. Ten podal žalobu, v níž žádal stát o dvoumiliardové odškodné za neoprávněné vypovězení smlouvy.

Jedna z tratí na výrobu válcovaného drátu v Mittal Steel Ostrava.
Jedna z tratí na výrobu válcovaného drátu v Mittal Steel Ostrava. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Česko se zbavilo nejdražší arbitráže

Arbitráž vyhrál a toto rozhodnutí potvrdil i pražský Městský soud. Jemu nadřízený Vrchní soud ale celou kauzu vrátil na začátek, protože arbitři podle něj o odškodném rozhodovat neměli.

Nejdřív Masný, potom Tykač

Masný prodal obratem Petrcíle kyperské firmě Zuglite, za níž stojí kontroverzní finančník Pavel Tykač. A přišla druhá arbitráž - tentokrát už o 5,8 miliardy korun i s úroky.

Vlekoucí se arbitráž s firmou Petrcíle brzdila další spor, který má stát na krku. Tentokrát jej proti Česku vede současný vlastník Nové Huti - největší ocelárn světa ArcelorMittal. Ta se rozhodla napadnout stát právě za zadržované zbývající akcie, které dostala při privatizaci přislíbeny.

Dlouhé průtahy kolem akcií se Mittalu přestaly líbit, a tak se společnost před dvěma lety obrátila na pařížský rozhodčí soud.

"Samozřejmě s Mittalem nadále vyjednáváme. Vše záleží na tom, jak to dopadne s akciemi," uvedl Šnábl.

 

Právě se děje

Další zprávy