Vláda schválila vydání dluhopisů za 210 miliard korun

ČTK ČTK
4. 12. 2013 17:50
Nově vydané dluhopisy by neměly zvýšit státní dluh.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vláda schválila návrh ministerstva financí vydat příští rok dluhopisy až za 209,6 miliardy korun. Peníze chce úřad využít na odkup dluhopisů splatných v příštím roce a odkup dalších dluhopisů z trhu.

Nově vydané dluhopisy by neměly zvýšit státní dluh, napsalo ministerstvo financí v důvodové zprávě k návrhu zákona. "Je to standardní zákon, který se schvaluje, protože dluhy ČR se nezmenšují, a ty staré se musí refinancovat těmi novými," uvedl premiér Jiří Rusnok.

Ministerstvo může peníze využít podle návrhu na úhradu jistin dluhopisů splatných v roce 2014, státních dluhopisů s dobou splatnosti delší než jeden rok odkupovaných z trhu v roce 2014, případných předčasných splátek dluhopisů nebo případných předčasných splátek jistin úvěrů přijatých od Evropské investiční banky. Splatnost dluhopisů vydaných podle navrženého zákona by měla činit maximálně 105 let.

Podle ministerstva se prodejem státních dluhopisů zvýší státní dluh o částku jejich jmenovité hodnoty, ale v plné výši jen bezprostředně po prodeji každé tranše. "Po každém použití utržených peněžních prostředků na splátky jednotlivých dluhů se státní dluh vždy zase sníží," uvedlo ministerstvo financí. Státní dluh k 30. červnu činil 1678,1 miliardy korun.

Podle aktuální Strategie financování a řízení státního dluhu si chce ministerstvo financí příští rok půjčit 249 miliard korun a o rok později přes 250 miliard korun. Pro letošní rok úřad výpůjční potřebu v červenci revidoval a chce si půjčit 90,7 až 120,7 miliardy korun. Původně dokument ministerstva počítal letos s téměř 231 miliardami korun.

 

Právě se děje

Další zprávy