Úřad dával pokuty státu, platit má pošta i ministerstvo

Ekonomika Ekonomika
4. 3. 2009 9:56
Antimonopolní úřad udělil pokuty celkem za 250 tisíc korun
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil České poště pokutu ve výši 100 tisíc korun za porušení zákona o veřejných zakázkách v tendru na úklidové práce za více než 20 milionů korun. Informoval o tom ve středu úřad.

"Česká pošta (odštěpný závod Střední Čechy) zakázku na úklidové práce a služby nezadala v některém ze zadávacích řízení a uzavřela smlouvy se společností SaJ a.s. Tento postup mohl výrazně ovlivnit výběr nejvýhodnější nabídky. ÚOHS se případem začal zabývat na základě zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu," uvedl antimonopolní úřad k tendru z roku 2005 s tím, že proti rozhodnutí je možné k ÚOHS podat rozklad.

V minulých týdnech byla Česká pošta pokutována již dvakrát. Šlo o výstavbu sběrného přepravního uzlu v Ústí nad Labem. Česká pošta tuto zakázku nezadala v některém ze zadávacích řízení. ÚOHS v dané věci zahájil celkem tři správní řízení. Dvě byla již uzavřena s celkovou pokutou 140 tisíc korun.

Nezákonná smlouva ministerstva s O2

Pokutu ve výši 150 tisíc korun zároveň ÚOHS zpravomocnil pro ministerstvo vnitra. A to za chybný postup při zadání veřejné zakázky na zabezpečení krizové komunikace.

Ministerstvo totiž zakázku zadalo jako zakázku malého rozsahu a uzavřelo smlouvu se společností Telefónica 02 CR. Ovšem dle výpočtu šlo o zakázku nadlimitní - její cena byla přinejmenším téměř 50 milionů korun.

"Zadavatel totiž do hodnoty veřejné zakázky zahrnul pouze cenu za zřízení služby přednostního volání a nepočítal již s tím, že všichni účastníci krizové komunikace budou muset mít se společností Telefónica O2 uzavřenou smlouvu na paušální poskytování služeb mobilního operátora," vyplývá ze zprávy úřadu.

Ministerstvo před uzavřením smlouvy neprovedlo zadávací řízení, a jeho postup tak mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky, dodává úřad.

 

Právě se děje

Další zprávy