OECD: Česko potřebuje reformy, moc chrání zaměstnance

Ekonomika Ekonomika
3. 3. 2009 15:15
Praha by měla pokračovat v podpoře zaměstnanosti a méně zatěžovat daněmi lidi s nejnižšími příjmy
Rekvalifikace a pomoc lidem bez práce. To Česko podle OECD příliš neumí.
Rekvalifikace a pomoc lidem bez práce. To Česko podle OECD příliš neumí. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Reformy české vlády sice pomohly, ale je třeba v nich pokračovat. Hrubý domácí produkt na obyvatele i produktivita práce jsou stále hluboko pod průměrem členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Organizace o tom informuje ve své výroční publikaci Cesta k rozvoji, kterou dnes v Paříži vydala.

Chválí například reformy zaměřené na snižování administrativních nákladů firem, řešení nedostatku pracovních sil obecně i kvalifikovaných pracovníků. Diplomovaných vysokoškoláků je podle organizace v Česku stále málo a to navzdory tomu, že počet studujících na vysokých školách roste velmi rychle.

"Ve zprávě proto doporučuje zavedení školného, které by si studenti hradili z půjček splácených po dostudování podle výše příjmů. Zjednodušit by se také měla spolupráce mezi univerzitami a budoucími potenciálními zaměstnavateli, která by přispěla ke kvalifikaci odborníků podle potřeb pracovního trhu," píše se ve zprávě.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Liška spočetl cenu za lepší školy, žádá 80 miliard

Proměnit by se měly i školy střední. A to tak, aby lépe připravovaly své žáky na požadavky škol vysokých. Česká vláda by měla podle organizace zapracovat i na lepším přístupu ke krátkodobým rekvalifikačním kurzům.

Vznik firem je příliš složitý

Nedostatky má Česká republika i v podmínkách pro vznik nových firem. Příliš velké množství požadovaných povolení, obecných pravidel a nařízení negativně ovlivňuje zejména vytváření konkurenčního prostředí a tedy i zvyšování produktivity hospodářství.

Premiér Mirek Topolánek má NERV
Premiér Mirek Topolánek má NERV | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Vláda posílá firmám 60 miliard. Schodek vylétne na 160

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj také upozorňuje, že v některých průmyslových odvětvích, zejména plynárenství, letecké dopravě či poštovních službách, je účast státu příliš vysoká a měla by být razantně omezena.

Doporučuje také méně chránit zaměstnance při propouštění - zkrátit výpovědní lhůty a snížit povinná odškodnění. A to především u těch, kdo byli zaměstnaní jen kratší dobu. Podle organizace totiž současná situace komplikuje přesouvání pracovních sil z jednoho odvětví do druhého.

Skláři mají silný dech
Skláři mají silný dech | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Ekonomický propad je nejhlubší na Olomoucku a Vysočině

Zároveň by mělo Česko následovat ostatní členské země organizace a snížit regulační omezení hospodářské soutěže na výrobních trzích. Tento vývoj podporuje z dlouhodobého hlediska inovaci a zvyšování produktivity a prospěšný může být i v současné krizi, tvrdí zpráva.

Stát by měl efektivněji utrácet

S veřejnými financemi by se v České republice mělo zacházet efektivněji, míní organizace. Státnímu rozpočtu by měla pomoci reforma zdravotnictví i důchodového systému.

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nečas se nebojí krize, navrhuje soukromé důchody

Zvýšit by se však rozhodně měly výdaje na infrastrukturu a aktivní politiku zaměstnanosti. Lidé s nízkými příjmy by měli být systémem povzbuzováni k hledání i udržení stálého zaměstnání.  Tato skupina obyvatel by se také měla dočkat největšího snížení daní.

Česká republika patří mezi země, které nepřiměřeně spoléhají na daně odváděné z příjmů právnických a fyzických osob. Organizace proto radí, aby se pokusila zvýšit hrubý domácí produkt na osobu přesunem daňového základu spíš směrem ke zboží, službám a majetku. Zpráva však připouští, že tuto strategii by nejspíš musela doplnit podpůrná opatření.

 

Právě se děje

Další zprávy