ÚOHS: Kodexy chování bank jsou v pořádku

ČTK, eko
15. 12. 2005 18:21
Brno – Kodex chování českých bank ke klientům, který vypracovala bankovní asociace, není v rozporu s antimonopolním právem.
Foto: Profimédia

České peněžní domy se tak pravděpodobně již od začátku roku 2006 začnou kodexem řídit, stejně jako Česká spořitelna (ČS), která vydává ještě vlastní a širší dokument. I ten shledal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) bez závad.

Banky se v poslední době dostaly pod tlak státu, který požaduje, aby zlepšily svůj přístup ke klientům.

Podle tiskového odboru antimonopolního úřadu poslaly ČS a asociace dokumenty na ÚOHS a požádaly o prozkoumání, zda nejsou v rozporu se zákonem. "Prostudovali jsme je se závěrem, že je vše v pořádku, a dál se touto věcí úřad nezabýval," uvedl mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa.

ČS se bude řídit kodexem příznivějším pro klienty

Možné porušení zákona viděla bankovní asociace například v pasáži o informacích ke změnám v ceníku s předstihem 30 dnů. ČS přitom podle člena představenstva banky Martina Škopka počítá, že pokud se budou ustanovení jejího a bankovního kodexu lišit, bude se peněžní dům řídit tím příznivějším pro klienty.

Škopek to řekl serveru EuroOnline, který přinesl informaci o stanovisku ÚOHS ke kodexům jako první. O kodexu by mělo v pátek ještě jednat prezídium bankovní asociace.

Zákon i samoregulace

Vláda před týdnem schválila materiál, kterým chce ministerstvo financí zlepšit postavení klientů bank. Počítá v něm se změnami zákonů i s písemnou dohodou s bankami. Změny zákonů zahrnují například zákazy účtování poplatků za neuznanou reklamaci a za rušení účtů.

Samoregulací od bank by měla vzniknout asi třetina opatření. Nově by měl být zřízen institut finančního ombudsmana, který by měl na starosti spory klientů s bankami a vytvářel by pravidla pro jejich vztahy.

 

Právě se děje

Další zprávy