"Válka" mezi MF a bankami končí

eko, ČTK
7. 12. 2005 16:31
Praha - Ministerstvo financí se po řadě měsíců dohodlo s Českou bankovní asociací (ČBA) na změnách v bankovním sektoru.

Díky dohodě, kterou dnes podepsal ministr financí Bohuslav Sobotka, zřejmě nebude nutné všechny připravované změny na posílení postavení klientů bankovních domů zapracovat přímo do zákonů, ale banky je vykonají dobrovolně. Klienti by se tak mohli dočkat zrušení některých poplatků či přehlednějších sazebníků za jednotlivé služby.

"Považujeme to za velký úspěch a jsme rádi, že bankovní sektor nakonec prokázal vůli a ochotu se dohodnout. Dnešním dnem začíná opravdová partnerská diskuse," řekl náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Zrušení účtu bude zdarma, souhlasí banky

Dohoda by podle něj měla zajistit řadu navrhovaných změn formou samoregulace, některé změny budou po dohodě obou stran zapracovány do legislativy. Konkrétní znění a časový plán postupu změn připraví do konce ledna expertní skupina složená ze zástupců bank a ministerstva financí.

Z původního návrhu MF ale vypadly nejkontroverznější návrhy na vyřízení plateb státu zdarma a na přenositelnost čísel bankovních účtů.

Zůstaly například návrhy na zánik poplatků za zrušení účtu, povinné oznamování změn ceníků měsíc předem, přidávání ceníků k uzavíraným smlouvám, novou regulaci propagace bankovních služeb, založení institutu finančního ombudsmana a zavedení informačních listů k jednotlivým službám.

"Většina těchto požadavků nepřinese bankám výrazné zvýšení provozních nákladů, rušené skupiny poplatků pak činí jen několik desetin procenta příjmů z poplatků," uvedl Petr Bártek ze společnosti Cyrrus.

Podle něj však zůstává otázkou, zda mezi přijaté body patří v případě přechodu do jiné banky vyřízení administrativních úkonů za klienta a standardizovaná forma produktů bank. Přijetí prvního z těchto dvou bodů by pro banky údajně znamenalo citelné zvýšení administrativních nákladů, zatímco druhý bod by omezil konkurenční prostředí. Banky by měly omezený prostor sestavovat zvýhodněné produktové balíčky.

Největší česká banka ČSOB dohodu mezi MF a ČBA vítá. Podle banky povede smír především k lepší komunikaci mezi státem a bankami. "Věřím, že společné prohlášení tomu výrazně napomůže a jsme připraveni ho podepsat," dodal mluvčí ČSOB Pavel Kavánek.

Finanční instituce byly již od začátku léta pod palbou kritiky za svoji poplatkovou politiku. Antimonopolní úřad dokonce obvinil ČSOB, Českou spořitelnu a Komerční banku z vytváření kartelu, později však vyšetřování zastavil. O změnách v bankách, které by měly být zakotveny v zákoně, dnes bude ještě jednat vláda. Podle Prouzy návrh ministra financí na změny v bankovním sektoru schválí.

 

Právě se děje

Další zprávy