Peněžní ústavy v USA mají rekordní zisk

čtk
22. 11. 2005 20:03
Washington - Zisk amerických komerčních bank a spořitelen se ve třetím čtvrtletí letošního roku zvýšil o 4,2 procenta na rekordních 34,6 miliardy dolarů.

Přispěl k tomu růst příjmů z obchodování a ze splácení dluhů a úroků u hypotečních bank a poskytovatelů kreditních karet. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC).

Zisk byl ve srovnání s druhým čtvrtletím vyšší o 1,4 miliardy dolarů. Proti předchozímu rekordu z prvního čtvrtletí letošního roku se zisk zvýšil o 492 milionů dolarů.

Na růstu se nejvíce podílely hlavně velké banky. Vyšší zisk zaznamenala více než polovina všech institucí. FDIC dodala, že za zlepšením zisku stál hlavně růst jiných než úrokových příjmů ve větších institucích. Vysoký byl také růst hypotečních úvěrů pro rezidenční výstavbu a úvěrů prostřednictvím kreditních karet. Poprvé po třech letech se však zvýšily rezervy na ztrátové úvěry a jejich odpisy. Příjmy z obchodování se proti předchozím třem měsícům zvýšily o 84,1 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy