ÚOHS: Banky si poplatky nedomlouvaly

Tomáš Fránek
25. 11. 2005 13:30
Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže definitivně zastavil šetření postupu tří největších českých bank při stanovování bankovních poplatků.

České spořitelně, ČSOB a Komerční bance se podle antimonopolního úřadu nepodařilo prokázat, že by postupovaly společně.
 
Bankám přitom v případě prokázání společných dohod hrozila celková pokuta až osmi miliard korun.  Úřad banky vyšetřoval kvůli podezření na společný postup při stanovování bankovních poplatků a šetření zahájil letos v květnu.

PŘEČTĚTE SI: Jak své rozhodnutí zdůvodňuje ÚOHS

Poplatky v bankách v Česku patří podle studií k jedněm z nejvyšších v Evropě. V tuzemsku zaplatí klient podle studie World Retail Banking Report 2005 společnosti Capgemini ročně za účty bankám 68 eur, ve Švédsku je to 49 eur, v Nizozemsku jen 25 eur.

To, že jsou banky v Česku drahé potvrdilo také šetření České obchodní inspekce. Ta v letošním roce zatím dostala 260 stížností klientů bank. Podněty se týkaly nejčastěji účtování nepřiměřených poplatků, jejich změn, nedostatečné ochrany platebních karet proti zneužití, porušování zákona o cenách či klamavé reklamy. Podání směřovala na 11 bank.#reklama

Banky tvrdí, že údaje jsou zavádějící a ceny poplatků v porovnání s dalšími zeměmi Evropské unie tak vysoké nejsou. Banky už ale začaly také některé poplatky rušit nebo je snižovat. Komerční banka tak od 1. ledna příštího roku vypustí ze sazebníku třicet procent poplatků.

PŘEČTĚTE SI : Sdružení spotřebitelů zažaluje ČSOB

ÚOHS
ÚOHS | Foto: Aktuálně.cz

Změnu v chování bank chtějí dosáhnout i politici. Ministr financí Bohuslav Sobotka chce, aby především změnily chování ke klientům. Ministerstvo financí koncem října oznámilo, že chce zlepšit postavení klientů bank úpravami zákonů, které by například měly zakázat účtování poplatků za neuznané reklamace či rušení účtů. Povinně by banky měly přikládat sazebníky ke smlouvám a zákazníci by měli být o případných změnách včas informováni. Banky ale většinu návrhů na regulaci trhu odmítají. O návrzích ministerstva financí má vláda jednat příští týden.

 

Právě se děje

Další zprávy