Trafikanti vítězí, PNS má změnit smlouvy

Tomáš Fránek
15. 9. 2006 14:30
Brno - První novinová společnost, největší tuzemský distributor tisku, diskriminuje tisíce malých trafikantů. Potvrdil to antimonopolní úřad.

PNS proto podle rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže musí změnit své smlouvy s prodejci tisku v celé republice.

Problém se týká asi šestnácti tisíc prodejních míst po celé zemi.

Velcí měli výhodu

Antimonopolní úřad začal obchodní podmínky šetřit po protestech prodejců. "Jednalo se řádově o desítky stížností od jednotlivých prodejců tisku," řekl deníku Aktuálně.cz Filip Vrána z tiskové odboru úřadu.

Vrána potvrdil, že problém je v tom, že První novinová společnost stanovila rozdílné podmínky pro jednotlivé prodejce. Podle trafikantů totiž existují například různé podmínky pro velké a malé prodejce v neprospěch těch menších.

Šéf ÚOHS Martin Pecina
Šéf ÚOHS Martin Pecina | Foto: Aktuálně.cz

"Úřad požaduje nastavení obchodních podmínek tak, aby nemohlo dojít vůči prodejcům tisku k uplatnění rozdílných nebo nepřiměřených podmínek," uvedl úřad ve svém informačním listu týkajícím se soutěžní advokacie.

Kvůli velkému počtu prodejních míst úřad rozhodl, že První novinová společnost musí obchodní podmínky pro prodejce změnit do začátku března příštího roku.

Pokud by společnost svoje počínání nezměnila, může antimonopolní úřad přikročit k dalšímu kroku, tedy i udělení pokuty za protisoutěžní jednání.

Rodí se monopol?

Smlouvy První novinové společnosti s prodejci nejsou prvními, které úřad nařídil změnit. Podobně úřad nyní postupuje při prošetřování cen vstupenek do kin nebo smluv, které televize Nova uzavírala se zadavateli reklamy.

Trafikanti si na distribuci novin a časopisů stěžují dlouhodobě. "Jde o trvající a prohlubující se monopol První novinové společnosti v distribuci tisku, především deníků. Nám předkládáné nové smlouvy pro nás vždy znamenají nižší marži," uvedl v časopise Právo a podnikání Milan Ságner ze Sdružení trafikantů a prodejců tisku

"Neexistuje možnost volby jiného distributora, jako tomu bylo v minulosti, čímž se stáváme rukojmími jednotlivých vydavatelů," dodal.

Antimonopolní úřad už jednou šetřil poměry na trhu distribuce novin a časopisů. Na základě podnětu společnosti Mediaprint & Kapa prošetřoval, zda se vydavatelé nedopustili zakázané kartelové dohody.

Případ ještě neskončil, soud jej vrátil k novém šetření.

Foto: www.pns.cz

PNS se daří

První novinová služba je na tuzemském trhu dominantním distributorem novin a časopisů. V minulém roce dosáhla zdaněného zisku 242 milionů korun. To je více o 48,1 milionu korun ve srovnání s rokem 2004.

Tržby z prodeje novin a časopisů dosáhly více než pěti a půl miliardy korun, firma na trh dodává více než sedm set titulů.

První novinová společnost odhaduje svůj současný tržní podíl na 83 procent. Zajišťuje distribuci všech deníků a některých časopisů. Druhý velký distributor, Mediaprint & Kapa, dodává výhradně časopisy a minulý rok také skončil se ziskem.

V tuzemsku je asi dvaadvacet tisíc prodejních míst, odborníci jejich hustotu označují za nadměrnou.

První novinovou společnost spoluvlastní vydavatelé denního tisku Bauer Media, Mafra, Pol-Print Medien GmbH (Vltava-Labe-Press), Tabora B.V. (Ringier) a Sanoma Magazines Praha.

 

Právě se děje

Další zprávy