Minimální cena vstupenek do kina zmizí

Tomáš Fránek
6. 11. 2006 12:05
Brno - Distributoři filmů a provozovatelé kin se dali na ústup před antimonopolním úřadem. Přestanou uplatňovat dohody o minimální ceně vstupenek.

Tyto dohody zvýhodňovaly multiplexy proti malým kinům, ty nemohly snižovat ceny podle svých představ.

Například v případě uvedení nového filmu ze série s agentem 007 Jamesem Bondem muselo mít menší kino podle napadených dohod minimální vstupné 50 korun, zatímco multikino nejméně 100 korun.

A i přes nastavené nižší minimální vstupné nevydělávali provozovatelé malých kin víc než multikina. Zatímco u malých kin se konečné vstupenky ceny pohybují mezi šedesáti a sedmdesáti korunami, multikino ve Velkém Špalíčku v Brně má podle internetových stránek základní cenu nastavenou na 145 korun.

A zatímco menší kina distributorům odváděla přibližně 50 procent ze zisku z prodaných vstupenek, u multikin (s více než čtyřmi sály) byla odváděná procenta nižší. Podle provozovatelů kin se pohybují mezi 30 a 40 procenty.

Tato praxe se nelíbila Úřadu pro hospodářskou soutěž, který vyzval distributory k nápravě.

Úřad nesouhlasil s určováním minimální ceny vstupenek ani s procentním podílem distributorů na tržbách.

Infobox
Autor fotografie: Profimédia

Infobox

MILIONOVÝ ÚBYTEK

  • Minulý rok přišlo do kina zhruba devět milionů lidí, o pětinu méně lidí než v roce 2004.
  • Filmy utržily pouhých 854 milionů korun, trh tak klesl o víc než 22 procent.
  • Multikina se na celkových tržbách podílejí 70 procenty.
  • Česko se tak minulý rok přidalo k zemím jako Spojené státy, Francie nebo Maďarsko, kde v kinech v roce 2005 ubyly miliony diváků.
  • Například za pět let, co v centru Brna funguje multiplex Velký Špalíček, ve městě zkrachovalo sedm jiných kin.
  • V Čechách a na Moravě je nyní kolem pěti stovek kin a jejich provozovatelů,  letos očekávají mírné zlepšení v návštěvnosti a tržbách.
  • Lidé loni za návštěvu tuzemských kin platili v průměru devadesát korun.

Stanovení minimálních cen a podílu na tržbách podle antimonopolního úřadu mohlo být narušením hospodářské soutěže. "Úřad vyzval ke změně obchodních podmínek a změně protisoutěžních ustanovení, a to do 1. října 2006," uvedl úřad v informaci, která je součástí ročního zhodnocení práce pod novým vedením.

Distributoři s provozovateli kin v termínu předložili návrh, ten jim ale antimonopolní úřad dal k přepracování. A až druhá verze ale dostala zelenou. "První návrh zákonu nevyhovoval a naopak umožňoval dokonce přímé určení cen," uvedl předseda úřadu Martin Pecina. Ve druhém návrhu už distributoři nahradili minimální vstupné právně nezávazným doporučeným vstupným.

Změna nebo tvrdší postup

Pokud by provozovatelé podmínky nezměnili, hrozilo jim, že úřad jejich smlouvy zruší a ještě jim udělí pokutu.

Úřad už jednou, ale v jiném oboru, za stanovení minimální ceny v obchodních podmínkách pokutoval. Komora veterinárních lékařů dostala pokutu dvě stě tisíc korun za stanovení minimální ceny při posuzování rentgenových snímků na dysplasii kyčelních kloubů u psů.

Antimonopolní úřad začal smlouvy mezi distributory a provozovateli kin šetřit poté, co se na něj obrátilo Brněnské kulturní centrum, provozující kino Scala v centru města.

Vedení kina se nelíbilo, že multikina distributoři zvýhodňují při uvádění premiérových filmů. Ty se dostávají do dalších kin mnohdy až několik týdnů poté, co je promítají multiplexy, což bere malým kinům diváky.

Distributoři se ale brání tím, že kopie filmů posílají tam, kde je o ně největší divácký zájem.

Antimonopolní úřad při svém šetření nezjistil žádné důkazy o tom, že by distributoři uzavírali s provozovateli multikin zakázané dohody a případ v tomto bodě už uzavřel.

 

Právě se děje

Další zprávy