Tlustý: Chybí 153 miliard, prodáme ČEZ

jaa, red DOM
17. 9. 2006 17:00
Praha - Desítky miliard korun chybějí státu na nápravu ekologických škod, tvrdí nový ministr financí Vlastimil Tlustý. Uvažuje proto o prodeji části ČEZ.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Tlustý v diskuzi na české televizi prohlásil, že na účtech státu chybí 153 miliard, které mají napravit škody, jež způsobily dříve privatizované státní podniky. Předchozí vláda ČSSD podle něj neexistenci těchto prostředků tajila. Ministr dále uvedl, že jeho resortu tak hrozí dokonce žaloby aexekuce.

Bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka se v debatě nad chybějícími miliardami bránil tvrzením, že Tlustý "zkresluje skutečný stav věcí".

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Prodej ČEZ jako řešení manka

Podle Tlustého se o chybějících penězích dozvěděl z auditu, který si nechal zpracovat v prvních dnech svého působení. Již v příštím roce podle něj na ekologické škody budou chybět výdaje v rozmezí 40 miliard až 50 miliard korun, které nejsou kryté ve státním rozpočtu.

Sobotka tvrdí, že tato částka bude výrazně nižší, přičemž na tento rok prý stát peníze má. V dalších letech stát počítal s doplněním z příjmů z další privatizace, prohlásil.

Ekologické závazky z privatizace, které vznikly činností státních podniků, přešly na ministerstvo financí po zrušení Fondu národního majetku.

Kvůli chybějícím penězům chce nový kabinet podle Tlustého postupně prodat až šestnáct procent akcií energetické společnosti ČEZ. A to přes burzu, protože je to podle nového ministra nejprůhlednější způsob. Stát by si přesto ponechal v energetickém gigantu majoritu, celkem zatím drží přes 67 procent.

Sobotkovi se takové řešení nezamlouvá - upozornil, že s penězi energetické firmy se počítalo v úvahách o reformě penzí.

Šestnáctiprocentní balík má nyní tržní hodnotu asi 77 miliard korun. Analytici oslovení ČTK upozornili, že prodej přes burzu by mohl snížit cenu akcií. "Na druhou stranu by se mohl objevit zájemce, který by chtěl koupit celý balík, což by mohlo přinést vyšší výnos než přes trh," řekl Jan Procházka ze společnosti Cyrrus.

ČEZ už nyní zachraňuje státní rozpočet díky odvodům daní a výplatou dividend miliardami korun ročně. Privatizační příjmy však neuznává Evropská unie jako rozpočtové příjmy, které mohou snížit schodek. Prodej ČEZ by tak Česku na cestě k euru nepomohl.

"Pohyblivý rozpočet"

Absence finančních prostředků na ekologickou sanaci je podle Tlustého jen jedním z příznaků "snědeného krámu", který po sobě zanechaly vlády ČSSD.

Prohlásil, že skutečný deficit rozpočtu na příští rok nedosáhne osmi desítek miliard, jak po celou dobu tvrdil Sobotka - podle Tlustého je skutečný dluh, který Česku hrozí, vyšší a pohybuje se vysoko nad stomiliardami korun. Už v tomto roce přitom schodek oproti plánu naroste o 20 miliard.

Na jeho otázky, zda by proto ČSSD souhlasila s proškrtáním v minulosti přislíbených miliard - platbou za D47 počínaje a zemědělskými dotacemi konče - Sobotka jednoznačně nereagoval. Několikrát nicméně zopakoval, že i v tomto případě nová vláda ODS nadsazuje skutečná čísla hrozících schodků. Například hrozících deset miliard na důchody může pokrýt překlenovací půjčka od České pošty, míní Sobotka.

Podle sociálních demokratů jsou dluhy státu nižší, a bývalá vláda navíc přichystala sérii zákonů, které - pokud budou schváleny - schodek zredukují.

 

Právě se děje

Další zprávy