Střední Evropa bojuje, banky podpořily korunu i forint

Tomáš Fránek
23. 2. 2009 16:25
Kurzy po zásahu centrálních bank výrazně vzrostly
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Centrální banky ve střední Evropě dnes společně vytáhly do boje proti oslabování svých měn.

Slovně tak ve prospěch české koruny, polského zlotého, maďarského forintu koordinovaně zasáhli šéfové české, maďarské, polské i rumunské centrální banky.

Kurzy rostou

Kurzy české koruny, polského zlotého a maďarského forintu ihned po zásahu výrazně vzrostly. Česká koruna po Tůmově vyjádření vystoupila až o 1,1 procenta pod 28 Kč za euro a polský zlotý posílil o dvě procenta. Kurz forintu vyskočil později o tři procenta na 293,40 za euro.

Tůma dnes agentuře Reuters také řekl, že nynější prudký pokles kurzu české koruny i dalších středoevropských měn je přehnaný, že by mohl ukončit současný cyklus snižování úrokových sazeb a spustit jejich opětné zvyšování.

"V této chvíli si stěží dovedu představit, že za těchto kurzových úrovní bychom mohli dále snižovat úrokové sazby, spíše je otázka, kdy začneme jít opačným směrem," řekl Tůma. ČNB od loňského srpna snížila sazby o dva procentní body na 1,75 procenta.

Současně s Tůmovým vystoupením se konaly tiskové konference centrálních bank Maďarska a Rumunska.

Musíme si pomáhat

S prohlášením podle agentury ČTK vystoupil i guvernér polské centrální banky Slawomir Skrzypek, který upozornil, že jeho instituce by mohla podniknout kroky proti negativním ekonomickým dopadům výkyvů zlotého.

Skrzypek podobně jako Tůma hovořil o nutnosti koordinace mezi centrálními bankami střední Evropy, protože všechny místní měny nyní trpí podle něj neoprávněně výrazným oslabováním. 

Maďarská centrální banka dnes ponechala úrokové sazby beze změny na 9,5 procenta a kvůli poklesu forintu přerušila sérii snižování úroků, kterou zahájila v listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy